Borsót hányt a miniszterre egy zöld aktivista Londonban

2009.03.06. 19:59

Nyomozást indított a brit rendőrség, miután egy zöld aktivista pénteken rátámadott Lord Peter Mandelson kereskedelmi miniszterre. Leila Deen környezetvédő zöld pudingot öntött Mendelsonra, mikor a miniszter pénteken egy londoni konferenciára érkezett, ahol egyébként az üvegházhatású gázok csökkentéséről volt szó.

Lord Mandelson kiszállt Jaguárjából, és barátságosan odalépett a fiatal nőhöz, aki az alkalmat kihasználva ráöntötte a pudingot, írja a BBC. A Plane Stupid nevű civil szervezet tagja akciójával az ellen tiltakozott, hogy a miniszter támogatja a londoni Heathrow repülőtér harmadik kifutópályájának megépítését.

Leila Deen azt mondta, az utolsó lehetséges eszközhöz nyúlt, hogy kifejezze véleményét, mivel szerinte a nyilvánosság teljesen ki van zárva a döntéshozatalból. "Amikor a demokrácia meginog, minden szükséges eszközhöz hozzá lehet nyúlni, ami békés, és nem okoz kárt másoknak" - fogalmazott az aktivista.

Mandelson az incidens után azt mondta, nem akar belőle túl nagy ügyet csinálni, a többi már a rendőrség dolga. Úgy vélte, hogy az aktivista letartóztatást érdemel. Szerinte ha valami kritika felmerül, akkor érdemesebb arról inkább tárgyalni, nem pedig ilyen eszközöket alkalmazni.