A ferihegyi hulladék kétharmadát újrahasznosítják

2009.03.10. 19:41 Módosítva: 2009.03.10. 19:41

Szelektív hulladékgyűjtést vezettek be a ferihegyi repülőtéren, összesen 250 gyűjtőedényt helyeztek el az utasterminálokon és az irodákban. Az utasok és a dolgozók három - papír, üveg és vegyes - konténerrészbe helyezhetik el a hulladékokat, tájékoztatott közleményében a környezetvédelmi minisztérium.

A repülőtéren egy kézi előválogató állomást is üzembe állítanak, ahol a vegyes hulladékokból további újrahasznosítható részeket különítenek el. A válogatás után ezeket bálákba tömörítik, majd a megfelelő hasznosító és kezelő létesítményekbe szállítják.

Az utasokat és a dolgozókat a hulladékgyűjtőkhöz elhelyezett matricákon és plakátokon tájékoztatják a teendőkről. A repülőtéren évente 8,6 millió utas és 10 millió látogató fordul meg, továbbá 60 cég csaknem 13 ezer munkatársa dolgozik Ferihegyen.

A reptér teljes területén, aminek mérete a Margitsziget tizenötszöröse, naponta 7 tonna hulladék termelődik, ennek 40 százaléka papír, 32 százaléka konyhai hulladék, 18 százaléka pedig műanyag. Az új rendszerrel a hulladék teljes mennyiségének 60 százalékát tudják újrahasznosítani.