Megszüntetik a kísérleti hulladékégetést a Vértesi Erőműben

2009.03.13. 15:21 Módosítva: 2009.03.13. 15:22

Lakossági tiltakozásra megszüntetik a hulladékégetést a Vértesi Erőműben, és visszaadják az 2009-re érvényes hulladékégetési engedélyüket, közölte az MTI-vel pénteken az oroszlányi kistérség sajtóreferense.


Ivák István tájékoztatása szerint gázálarcot és pormaszkot öltve tiltakozott több résztvevő az oroszlányi képviselő-testület csütörtök esti közmeghallgatásán a Vértesi Erőmű hulladékégetési kísérletei ellen. A felszólalók a rákos betegségek növekedése és ingatlanjaik elértéktelenedése miatt is aggodalmuknak adtak hangot.

A 250 résztvevővel zajló, három és fél órás vita végén Szabó Pál kijelentette, hogy amíg ő a vezérigazgató az erőműben, nem lesz több hulladékégetés, mondta el Ivák István.

A közelmúltban lakossági jelzések nyomán kapott nagyobb nyilvánosságot, hogy a Vértesi Erőműben, a faapríték tüzelése mellett, kísérleti jelleggel, különféle anyagokat kevernek a szénhez. Korábban az erőmű környezetvédelmi munkatársa a MTI kérdésére elmondta, hogy vállalatnak 2006-ban engedélyezték 20 000 tonna hulladék kísérleti elégetését, a kvótából összesen 2800 tonnát használtak fel. A kísérleteket még nem tudták befejezni, ezért hosszabbítást kértek 2009 végéig.

A közmeghallgatás előtt, február elején, a hulladékégetés ellen tiltakozva, ezernél több aláírást adtak át Oroszlány jegyzőjének, majd a lakók az időközben rendezett tájékoztató fórumokon is ellenezték az eljárást.

A csütörtök esti fórumon a sajtóreferens tájékoztatása szerint szót kapott Bencsik János országgyűlési képviselő, Tatabánya fideszes polgármestere is, aki korábban "emberkísérlettel" vádolta az erőművet.

A közlés szerint a polgármester azt mondta, a hulladékégetés nem javítja a társaság gazdasági eredményeit, ezért arra kérte a környezetvédelmi szervezeteket, hogy ehelyett fogadják el a biomassza szénnel együtt történő elégetésének gyakorlatát, mert szén-dioxid-kibocsátási tervét az erőmű csak így teljesítheti.