Nehézfémszennyezés közeledik a Tisza felé

2009.04.16. 18:14 Módosítva: 2009.04.17. 07:39

A romániai Borsabánya közelében megsérült egy bányavizeket szállító nyomócső, így tisztítatlan, nehézfémtartalmú bányavizek jutottak a Csiszla patakba, onnan pedig a Visó folyóba. A Tiszánál másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendeltek el, a szakemberek három óránként vesznek mintát a vízből.

A környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint a román vízügyi felügyelőszolgálat péntek délelőtt vette észre, hogy a Visó folyó vize elszíneződött. Ezután állapították meg, hogy Borsabánya bányavidékén, a Toroioaga bányánál kihasadt egy 40 centi átmérőjű nyomócső, amiből nehézfémtartalmú bányavizek kerültek előbb a Csiszla patakba, majd a Visó folyóba.

A román hatóságok elrendelték a cső azonnali helyreállítását, és óránként vesznek mintát a Visóból. Halpusztulást egyelőre nem észleltek. A nehézfém-szennyezést az ukrán vízügyi szervek kora délután észlelték a Visó tiszai torkolatánál.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a szennyezett víz pénteken a déli órákban ér Magyarországra, a Tisza nagy vízhozama miatt ugyanakkor nem tartják valószínűnek, hogy a nehézfém-szennyezés meghaladja majd a megengedett határértéket.