Obama korlátozza a benzinfalókat

2009.05.19. 14:51

Barack Obama várhatóan a gépjárművekre vonatkozó kibocsátás-csökkentő lépéseket jelent be kedden, a szigorú határértékeket az ország teljes területére kiterjesztik. Az Egyesült Államokban mostanáig nem volt szövetségi szintű emissziós szabályozás.

A tervek szerint a korlátozással 2016-ig 1,8 milliárd hordó olajat tudnak megspórolni, ami a gyakorlatban annyit jelent, mintha 177 millió autóval kevesebb közlekedne az utakon. A kibocsátás mértékét 30 százalékkal csökkentenék, az üzemanyag-hatékonyságot pedig literenként 15 kilométerben határoznák meg, írja a BBC.

Hivatalos források szerint az amerikai elnök keddi bejelentése történelmi jelentőségű. Obama egyébként valóban a kiemelt területek között kezeli a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Eddig is voltak olyan amerikai államok, például Kalifornia, ahol érdemben küzdöttek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséért. Az amerikai autóipar sokáig ellenezte a változást, azonban a gazdasági válság, illetve a kormány támogatásának hatására most támogatják az új szabványok bevezetését.

„A General Motors (GM) és az autóipar csak nyer azon, ha több következetesség és kiszámíthatóság irányítja majd a termékek tervezését" – reagált közleményben a GM vezérigazgatója, Fritz Henderson.

Obama tervét még jóvá kell hagynia a Környezetvédelmi Ügynökségnek, illetve a közlekedési minisztériumnak. A tervek szerint az új szabályozás 2012-ben lépne életbe, amivel az Egyesült Államok üvegházgáz-kibocsátása 900 millió tonnával csökkenne.