Alkotmánybíróság előtt az atomvita

2009.06.03. 12:57

Az Alkotmánybírósághoz és Fülöp Sándorhoz, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult az Energia Klub környezetvédelmi szervezet a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló határozat (pdf) ügyében.

Az Energia Klub abban bízik, hogy ezzel a lépéssel megakadályozható egy olyan folyamat, ami Magyarország gazdaságát akár hosszú évtizedekre is káros irányba terelheti, szerintük ugyanis az európai és világszintű energiapolitikákkal szemben hazánk egy jogilag és gazdaságilag erősen megkérdőjelezhető, hatásában Bős-Nagymaroshoz mérhető, téves úton indult el.

A szervezet azt várja az Alkotmánybíróságtól (pdf), illetve a zöldombudsmantól (pdf), hogy semmisítse meg a súlyosan jogsértő határozatot, illetve kezdeményezze az Atomtörvény módosítását.

A beadványokban kifejtik, hogy az Atomtörvény szerint már meglevő atomerőmű bővítésének előkészítéséhez nem szükséges az országgyűlés engedélye. Ilyen engedély már magához a bővítéshez kell. Azaz a parlament március 31-i határozatával gyakorlatilag megalapozott előkészítés nélkül járult hozzá Paks bővítéséhez, indokolják álláspontjukat szerdai közleményükben.

Kifejtik, hogy egy atomerőmű bővítése, tekintettel annak kiterjedt gazdasági, társadalmi és környezeti hatásaira elképzelhetetlen a kellő előkészítés nélkül. Azaz megalapozott tanulmányokra, számításokra, vizsgálatokra van szükség, amelyekből például az is kiderülhet, hogy a jelen gazdasági helyzetben megéri-e egyáltalán a több ezer milliárdos beruházást elkezdeni, illetve az is, hogy ki fogja mindezt finanszírozni.

Perger András, a szervezet energetikai szakértője kérdésünkre elmondta azt is, hogy a határozat meghozatalát nem előzte meg a kérdés fontosságához méltó társadalmi vita annak ellenére, hogy az előkészítés fázisában kulcsfontosságú a nyilvánosság bevonása.