5 milliós bírságot szabhatnak ki parlagfűért

2009.06.29. 16:02

Július 1-én jár le a parlagfű-mentesítési határidő, így szerdától akár 5 millió forint bírságot is kaphat az, aki területén nem irtotta ki a parlagfüvet. A hatóságok azt a kifogást sem fogadják el, hogy a tulajdonos beteg vagy külföldön tartózkodik, nincs méltányossági eljárás, a 15 ezer forintos alapbírságot ebben az esetben is meg kell fizetni, tájékoztatott Pallai Éva, az Észak-Alföldi Regionális Közigazgatási Hivatal főosztályvezetője. Hozzátette, hogy akinek a területén 3 éven belül újra parlagfüvet találnak, annak a bírság másfélszeresét kell kifizetnie.

Tavaly szeptember 1-jén hatályba lépett jogszabályi változás szigorította a parlagfű elleni védekezést. Eszerint a parlagfű bimbójának kialakulását is meg kell akadályozni, mert a növény magvai több évtizedig a talajba temetve is megőrzik csírázóképességüket. Egy növény a virágzásától októberig több millió pollent is képes a levegőbe juttatni, amit 100 kilométerre is elsodorhat a szél.

A hatóság bejelentés nélkül is elrendelhet kényszerkaszálást, vagyis beléphet az érintett területre és az ott tartózkodók akarata ellenére is elvégezheti a munkát. Ha nincs meg a tulajdonos, a földhivatal munkatársa GPS segítségével a koordináták alapján a helyszínen is be tudja azonosítani.

A védekezés költségeit a mulasztás elkövetőjének kell állnia, de ezen felül 15 ezer és 5 millió forint közötti bírságra számíthat. Ennek mértéke a terület méretétől függ, és attól, hogy bel- vagy külterületről van-e szó. A bírságot adók módjára az APEH is behajthatja.