Magyarország megduplázhatja a kvótaeladásokat

2009.08.05. 21:51 Módosítva: 2009.08.05. 21:56

Magyarország reméli, hogy a napokban elindított Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) további szén-dioxid-kvóták eladását teszi lehetővé, nyilatkozta Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a Point Carbonnak szerdán.

A ZBR olyan lakossági pályázat, ami panelházak szigeteléséhez, nyílászárócserékhez ad támogatást a kvóták eladásából származó pénzből. Ősszel családi házak, majd később közintézmények számára is kibővítik a pályázatot.

Magyarország a világon elsőként kezdett a Kiotói Egyezmény alapján szén-dioxid-kvótákat értékesíteni, a Belgiumnak és Spanyolországnak eladott 8,6 millió egység eladásából 28,2 milliárd forint bevétele származott. Az októberben megkötött utolsó szerződés óta azonban nem sikerült további üzletet kötni, miközben egyes zöld szervezetek és piaci szereplők sürgették a magyar kormányt, hogy mielőbb fedje fel, mire és hogyan költi el a kvóta értékesítéséből származó bevételt. Magyarország a késlekedéssel elvesztette piacvezető szerepét.

A miniszter úgy vélte, hogy a most elindított ZBR segít versenyelőnyhöz juttatni Magyarországot. Közölte, hogy több országgal vannak folyamatban tárgyalások, a megbeszélések ígéretesek. Japánt és Portugáliát meg is nevezte lehetséges vásárlóként.

Májusban a Japán kvótavásárlásainál tanácsadói szerepet betöltő Kemmi Aida, a Japán Kezdeményezés Kft. ügyvezető igazgatója, azt mondta, tavaly Japán és Magyarország közel állt a szerződéshez, utána azonban a magyar kormány nem indította el a zöldberuházásokat és válságtartalékot képzett a kvótabevételekből. A szakember így kicsinek látta az esélyt a megegyezésre. Japán tavaszig már a kvótákra fordítható keret 95 százalékáról megállapodott.

Szabó Imre szerint Magyarország legalább kétszeresére növelheti a kvótaeladásait még az idén. Azt mondta, nem biztos, hogy a kormány a teljes kvóta-többletét értékesíti, csak méltányos áron köt üzletet.

Magyarország fő versenytársa Csehország és Lettország, amelyek szintén rendelkeznek kibocsátáscsökkentési programokkal.