Akadályoznák a közmeghallgatást a mohi atomerőmű bővítéséről

2009.09.11. 15:11 Módosítva: 2009.09.11. 15:11

Kiszivárgott dokumentumok bizonyítják, hogy a Slovenske Elektrarne (SE) szlovák áramszolgáltató a két szovjet tervezésű nukleáris reaktor építéséről szóló közmeghallgatás manipulálását tervezi. A Greenpeace szerint el akarják lehetetleníteni a mohi atomerőmű két építendő reaktorának kritizálását.

A mohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorának építése az 1980-as években kezdődött, de a rendszerváltás idején leállt. A privatizáció következtében az SE szlovák állami áramszolgáltató részben az olasz energetikai óriáscég, az ENEL tulajdonába került. A szlovák kormány azonban a privatizáció feltételéül szabta az ENEL-nek a projekt befejezését. Miután a reaktorok 1970-es évekből származó szovjet típushoz tartoznak, és az építkezés jelentős része még a 80-as években készült, ezért nem lehetséges a reaktorok új típusúakkal való kiváltása. Ez azt eredményezi, hogy ezen nukleáris reaktorok biztonsági szintje alacsonyabb a jelenleg elfogadottakénál.

Mivel egy esetleges szerencsétlenségből származó szennyezés a környező országokat is érintené, a lakosság számára közmeghallgatások tarthatóak. A szlovák minisztériumnak küldött SE dokumentum a meghallgatásokkal kapcsolatban hangsúlyozza, hogy a szlovákiai közmeghallgatásnak a “lehető legalacsonyabb média- és közfigyelmet” kell kapnia, tovább, hogy “el kell kerülni az antinukleáris feszültségkeltést”, illetve, hogy “a bécsi közmeghallgatást meg kell akadályozni”.

A Greenpeace szerint ez azt jelenti, hogy a hetvenes évekből származó, szovjet tervek alapján építendő reaktorokat a hetvenes évekre jellemző normáknak megfelelően és a kor módszereivel igyekeznek engedélyeztetni. A titkolózás azt mutatja, hogy a mohi atomerőmű tervezett újabb blokkjainak biztonsági szintje ma már elfogadhatatlanul alacsony, és engedélyeztetésük az SE számára is súlyos problémát jelent. A mohi atomerőmű földrengésveszélyes területen fekszik, a több mint 30 éves, szovjet tervek alapján építendő reaktorainak fő hiányossága pedig, hogy nincs olyan konténmentje (vasbeton védőburok), amely ellen tudna állni egy repülőgép becsapódásának.

Mindezek miatt a Greenpeace a közmeghallgatás elhalasztását, illetve a hatásvizsgálati eljárás újrakezdését követeli.