A Google Earth is beszáll a klímaváltozás elleni harcba

2009.09.26. 11:49 Módosítva: 2009.09.26. 11:49

A koppenhágai klímacsúcsra készül a Google is, kampányt indítottak a Google Earth szolgáltatásán belül. Az új eszközökkel a klímaváltozás potenciális hatásait szemléltetik, és megoldási javaslatokat is megfogalmaznak.

Első körben azt mutatják be, hogy hőmérséklet és a csapadékmennyiség várhatóan hogyan változik a kibocsátott üvegházhatású gázok függvényében 2100-ig. A felhasznált adatokat az IPCC (az ENSZ kormányközi klímaváltozási testülete) szolgáltatta.

A kampány a héten indult egy beharangozó videóval, melynek narrátora az egykori amerikai alelnök és környezetvédelmi aktivista, Al Gore.

Szavaiból az derül ki, hogy a konferenciáig a kampány további Google Earth funkciókkal folytatódik. Szemléltetik majd a tengerszintváltozás hatásait, a vízbázisok kiszáradását, illetve a sarki jégtakaró olvadását.

Szintén a héten indult a CNN és a dán kormány bevonásával egy új YouTube-csatorna, ahol a közösséget próbálják bevonni a kampányba. Bárki feltöltheti saját, a témáról készített videóját, a legjobbakat december közepén a a koppenhágai klímakonferencián mutatják be, illetve levetítik a CNN-en is. A két legjobb pályázat készítői koppenhágai utazást nyernek.

A koppenhágai klímacsúcs legfontosabb feladata, hogy megalkossák azt a dokumentumot, ami a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyvet váltja majd fel.