A világ 200 vezetője hivatalos a klímacsúcsra

2009.11.12. 20:53

Csaknem kétszáz állam- és kormányfőt hívott meg a decemberi koppenhágai klímavédelmi konferenciára a házigazda Lars Lokke Rasmussen dán kormányfő, közölték csütörtökön Koppenhágában.

Lokke Rasmussen a 191 meghívottnak küldött levelében hangsúlyozta, hogy részvételük döntő fontosságú a december 7-18. közötti tanácskozás sikere érdekében. A magas rangú politikusok részvételére december 16-tól lehet számítani, az állam- és kormányfők a következő két napban csatlakoznak a résztvevőkhöz.

Eddig legalább 40 külföldi vezető jelezte részvételét, köztük Nicolas Sarkozy francia elnök, Gordon Brown brit és Jan Peter Balkenende holland kormányfő. Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy elmenne Koppenhágába, ha részvétele elősegíti a megállapodás elérését. Luiz Inácio Lula da Silva brazil államfő szintén kilátásba helyezte részvételét, a német kancellár szóvivője pedig közölte, hogy Angela Merkel szabadon tartja azt a napot.

Az elmúlt két évben az ENSZ vezetésével kemény tárgyalások folytak olyan új globális, a Föld éghajlatának alakításáról szóló klímavédelmi egyezmény kidolgozásáról, ami felváltaná az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről 1997-ben kötött, 2012-ben lejáró kiotói egyezményt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár New Yorkban kiadott közleményében valamennyi állam- és kormányfőt határozottan a koppenhágai értekezleten való részvételre buzdított. Az Európai Unió, amely a globális klímapolitika alakításának élharcosa szeretne lenni, korábban közölte, hogy 2012-re eléri vagy túl is teljesíti azt a célkitűzését, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 8 százalékkal csökkenti az 1990-es szinthez képest.