4 milliárdos kvótaszerződést írt alá Magyarország

2010.03.11. 18:19 Módosítva: 2010.03.11. 19:30

Kétmillió tonna szén-dioxid-kvóta eladására kötött szerződést a környezetvédelmi minisztérium, az ügyletből több részletben 4 milliárd forint folyik be, az első részlet, 1 milliárd forint csütörtökön érkezett a tárca erre a célra elkülönített kincstári számlájára, mondta el az Indexnek Olt Boglárka szóvivő.

A környezetvédelmi minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a befolyt összeget maradéktalanul a Zöld Beruházási Rendszerben használja fel.

A kvóták végfelhasználója a tárca információi szerint Japán. Erről konkrétabbat feltehetően azért nem lehet tudni, mert van arra is esély, hogy a vásárló cég nem használja fel a kvótákat, hanem továbbértékesíti azokat.

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a Point Carbonnak adott nyilatkozatában ugyanakkor azt mondta, hogy a megkötött szerződés garantálja, hogy ezeket a kvótákat az EU-n belül nem használják fel újra. Hangsúlyozta, hogy az eladásnak ez a módja nem mond ellent az uniós szabályozásnak.

A mostani ügylet annyiban tér el Magyarország három korábbi kvótaeladásától, hogy egy más típusú kvótakereskedelmi rendszerben használt egységet adtunk el. Míg korábban a kiotói egyezmény alapján Magyarország kvótatartalékából értékesítettünk, addig a most eladott egységek a hazai cégek kibocsátását érintik az uniós kvótakereskedelmi rendszerben.

Az EU az ügylet hírére úgy reagált, hogy bár a kiotói egyezmény nem tiltja ennek a típusú kvótának a kereskedelmét, azonban ha ezek, a korábban már felhasznált egységek visszakerülnek az unión belül működő cégekhez, komoly pénzügyi veszteséget okozhatnak.