Ausztria a mohi atomerőmű biztonságáért aggódik

2010.05.06. 14:09

Tiltakozott az osztrák környezetvédelmi miniszter csütörtökön az ellen, ahogy a szlovák hatóságok lefolytatták a mohi (Mochovce) atomerőmű bővítésének nemzetközi hatásvizsgálatát.

A szlovák hatóságok anélkül zárták le a 3. és 4. blokk építésével kapcsolatos vizsgálatot, hogy kimerítően megválaszolták volna az Ausztria által feltett, a biztonságra vonatkozó kérdéseket, fogalmazott közleményében Nikolaus Berlakovich. Kijelentette, a szlovák hatóságok megsértették a két országnak az engedélyezési eljárással kapcsolatos megállapodását.

Ausztria és a szlovák hatóságok együttműködése eddig a biztonsági tárgyú párbeszédet és a közmeghallgatásokat illetően is partneri és építő jellegű volt, a legújabb lépés azonban jelentős zavart okoz a két ország eddigi jószomszédi kapcsolataiban, írta.

A közlemény szerint a tárcavezető arra kérte Michael Spindelegger osztrák külügyminisztert, hogy tegyen lépéseket a maga szintjén, és Werner Faymann kancellárt is, hogy lépjen fel az ügyben szlovák kollégájánál.

Szlovákia bécsi nagykövetét bekéretik a külügyminisztériumba, hogy tájékoztatást kérjenek tőle, egyúttal a pozsonyi osztrák nagykövet is részletesen ismerteti az osztrák álláspontot a szlovák szaktárcánál.

Az osztrák határtól száz, a magyartól mintegy 30-40 kilométerre lévő mohi erőmű építésének előkészítő munkálatai 1981-ben kezdődtek meg. Az 1990-es évek elején a szlovák beruházó finanszírozási gondjai miatt a 3-as és 4-es blokkok építése megszakadt, az 1-es blokkot azonban 1998-ban, a 2-est pedig 2000-ben üzembe helyezték.

A szlovák áramszolgáltatás privatizálásakor a vevőnek, az olasz ENEL-nek vállalnia kellett a hármas és négyes blokk megépítését. A két új, 440 megawatt teljesítményű blokkot a tervek szerint 2012-ben indítják be.