Környezetvédők bejutottak egy atomerőműbe

2010.06.14. 21:18

Több tucat aktivista tiltakozott hétfőn a svédországi Forsmarknál lévő atomerőműnél. Egy kisebb létrás kocsival többen át is másztak a létesítmény kettős, elektromos kerítése felett, és behatoltak az atomerőmű területére.

A színes maskarákba öltözött aktivisták a Greenpeace tagjai voltak, és akciójukkal azt akarták elérni, hogy a svéd parlament mondjon nemet új atomerőművek építésére a törvényhozás június 17-i ülésén. A környezetvédők nem tettek kárt semmiben, és nem távolodtak el a kerítés belső részétől.

A rendőrség szerint az aktivisták 30-an lehettek, és a kerítésen kívül valamint belül transzparenseket bontottak ki azzal a svéd és angol nyelvű szöveggel, hogy Szavazzanak nemmel!. Az akciót végül az atomerőmű biztonsági őrei zárták le, miután a behatoló aktivistákat őrizetbe vették, majd átadták őket a rendőröknek.

2009 elején a svéd kormány, és annak tagjaként az addig atomerő-ellenes Centrum Párt, szabaddá tette az utat új atomerőművek megépítése számára. Svédországban jelenleg az áramszükséglet felét a meglévő tíz atomreaktor adja. Az ország egy 1981-es népszavazáson döntött arról, hogy bezárják az atomerőműveket, eddig azonban mindössze a Malmö mellett lévő Barsebäck két reaktorát vonták ki a forgalomból.