Átmeneti kegyelem a parlagfűnek

2010.06.30. 17:06

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elrendelte, hogy a parlagfű-mentesítés ellenőrzésekor a hivatalok elsősorban a műveletlen területekre összpontosítsanak és gyakoroljanak türelmet azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik az árvíz, illetve a belvíz miatt nem tudták lekaszálni a parlagfüvet, mondta Czerván György agrárgazdasági államtitkár.

A parlagfű első kötelező kaszálásának határideje szerdán járt le, csütörtöktől a földhivatalok és a jegyzők ellenőrizhetik a kül- és a belterületek parlagfűvel való fertőzöttségét.

Czerván György arra a kérdésre, hogy meddig tart a türelmi idő, azt mondta, ideiglenes megoldásról van szó, az csak a vis maior helyzet által érintett területekre vonatkozik, és addig tart, amíg nem rendeződnek a közlekedési viszonyok a földeken. Az államtitkár közölte, együtt éreznek a gazdálkodókkal és a 2,5 millió allergiással is, de attól, hogy a gazdálkodókat megbüntetik a nem teljesítés miatt, a parlagfű még ott marad, mert ezek a területek megközelíthetetlenek.

Előrevetítette azt is, hogy átfogó parlagfű-intézkedéssel fogják a problémát kezelni. Mint mondta, a parlagfűvel kapcsolatos jogszabályok már évek óta hatályban vannak, áttörő megoldásra azonban nem jutottak. Czerván György terveiben szerepel egy átfogó parlagfű-mentesítési koncepció idei elkészítése, de ez a mostani szezonban már nem kivitelezhető. Azt mondta, több forrást fordítanának erre a célra, mert a jelenlegi "csak tűzoltásra elég, végső megoldást nem tud jelenteni".

Tavaly júliusban vezettek be új szabályozást, ennek értelmében az a telektulajdonos, aki nem irtja ki területén a parlagfüvet, 15 ezer és 5 millió forint közti bírságra számíthat. Az ellenőrzést az önkormányzat munkatársai végzik, a büntetést pedig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának (MSZHNT) növényvédelmi felügyelői szabják ki. A beszedett bírságot parlagfű-mentesítésre fordítják.

A MSZHNT tapasztalatai szerint a pénzbüntetés ráveszi a tulajdonosokat a parlagfű-mentesítésre, leggyakrabban pár nappal a helyszíni szemle után elvégzik az irtást, így mire az eljárás elindulna, a telken már nincs parlagfű.

A parlagfű-mentesítés a szigorú ellenőrzések és irtások ellenére is hosszadalmas harc. A növény őshazájában, Kanadában a hetvenes évek közepén jelentkeztek tömegesen az allergiás problémák, ott 20 év kellett ahhoz, hogy érdemi eredményt tudjanak elérni az irtásban.