Teljes átláthatóságot ígért a mohi erőmű ügyében Szlovákia

2010.08.23. 16:18

Teljes átláthatóságot ígért a mohi atomerőmű kibővítése kérdésében Ausztriának hétfői bécsi tárgyalásain a szlovák külügyminiszter.

"A kulcsszó a bizalom" - mondta Mikulás Dzurinda az osztrák külügyminiszternél, Michael Spindeleggernél tett bemutatkozó látogatásakor tartott sajtótájékoztatón. Szlovákia teljes átláthatóságra törekszik, és mindent megtesz, hogy biztosítsa az osztrák lakosság bizalmát az erőmű kérdésében. "Huszonnégy órán át nyitva kell állnia a kapunak. Nem lehet olyan kérdés, amit nem tehetnek fel az európai unió polgárai."

Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter májusban tiltakozott az ellen, hogy a szlovák hatóságok anélkül zárták le a 3. és 4. blokk építéséről szóló vizsgálatot, hogy kimerítően megválaszolták volna az Ausztria által feltett biztonsági kérdéseket. A környezetvédelmi miniszter akkor úgy foglalt állást, hogy az eljárás lezárásának módja jelentős zavart okozott a jószomszédi kapcsolatokban.

Dzurinda kérdésre válaszolva kijelentette, ő maga nem gondolja úgy, hogy a mohi erőmű bővítésének ügye kárt okozott a kétoldalú kapcsolatokban.

Michael Spindelegger hangsúlyozta, Ausztria számára döntő fontosságú, hogy minden lépésről tájékoztatást kapjon, és a tapasztalat azt mutatja, hogy szlovák részről komolyan vették ezt az igényt. Fontos emellett az is, hogy osztrák ás szlovák szakértők közösen megvitassák az osztrák biztonsági aggályokat. Spindelegger elégedett volt Pozsony nagyfokú együttműködési készségének jeleivel.