Piroska
-10 °C
1 °C

Csúszhat a parlament alakuló ülése

2006.05.03. 19:20
Bár az államfő már összehívta május 16-ára az országgyűlés alakuló ülését, lehet, hogy csúszik a parlament létrejötte. Az egész annak függvénye, hogy Kecskeméten megismétlik-e a választást. Közben a pártok már gőzerővel készülnek a parlament megalakulására és csütörtökön már tárgyalóasztalhoz is ülnek.

Elképzelhető, hogy nem tud alakuló ülést tartani az országgyűlés május 16-án, ha Kecskeméten új választást tartanak, és az eredmény ellen jogorvoslattal élnek. Amíg nincs 386 megbízólevél, addig nem lehet összehívni a parlament alakuló ülését - mondta Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke.

A bíróság dönt

A választás megismétlését rendelte el korábban a kecskeméti választási bizottság, amit későbhb jóváhagyott a megyei választási testület is. A végső szót viszont a megyei bíróság mondja ki majd. Mint ismert többek között azért rendelteék el a választás megismétlését, mert a szavazás előtt olyan szórólapok lepték el a várost, amelyek azt állították, Szécsi Gábor, a koalíciós pártok közös jelöltje visszalépett és immár Horváth zsolt fideszes jelöltet kell támogatni.

Szigeti Péter OVB-elnök utalt arra, hogy ha nincs egyéni mandátum, akkor nem lehet kiosztani sem a területi, sem az országos listás mandátumokat. Választási szakértők szerint így akár május végéig is elhúzódhat valamennyi mandátum kiosztása. A köztársasági elnök kedden jelentette be, hogy május 16-ára összehívja a parlament alakuló ülését.

Fel kell osztani a parlamenti patkót

Csütörtökön tárgyalások kezdődnek a parlamenti pártok kijelölt képviselőinek részvételével, ahol az alakuló ülést készítik elő. A pártoknak meg kell állapodniuk a parlamenti patkó frakciók közti felosztásáról, illetve a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban történő elhelyezésükről, dönteni kell arról, hogy kit hívjanak meg az alakuló ülésre. Mindemellett napirendre kerül a házelnöki és a bizottsági struktúra. Az Országgyűlés tisztségviselőinek megválasztását célzó napirendre tesz javaslatot várhatóan az MSZP a köztársasági elnök által összehívott, a parlamenti alakuló üléssel kapcsolatos egyeztetésen - értesült szerdán az MTI.

Az MTI úgy tudja, hogy a csütörtökön kezdődő egyeztetésen a szocialisták - a képviselők mandátumigazolása mellett - várhatóan csak az Országgyűlés tisztségviselőinek megválasztását fogják napirendként javasolni az államfőnek, a bizottságok számáról még nem tárgyalnának, mert azt a kormányzati struktúrához szeretnék igazítani. Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó szocialista politikusok megerősítették azt a sajtóértesülést, hogy az MSZP képviselő-csoportja egyelőre nem választja meg a frakció tisztségviselőit, mert megvárják, amíg tisztázódik, kik lesznek a kormány tagjai.

Kevesebb bizottságot akarnak

Deutsch-Für Tamás vezeti a Fidesz tárgyalódelegációját, a KDNP részéről valószínűleg Semjén Zsolt pártelnök, Latorcai János és Rubovszky György képviselő vesz részt az egyeztetésen. Az MDF-et Dávid Ibolya elnök és Herényi Károly frakcióvezető képviseli a szabad demokratákat pedig Eörsi Mátyás, ügyvivő képviseli.

A KDNP nem támogatja azt a szabad demokrata javaslatot, hogy csökkentsék a parlamenti bizottságok számát, az MDF viszont egyetért a liberálisok javaslatával. A kereszténydemokraták már is bejelentették igényüket az országgyűlés egyik alelnöki posztjára, amelyre Harrach Pétert ajánlják.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!