Zalán
6 °C
19 °C

Hetente ülésezik a T. Ház

2002.09.05. 16:17
A házbizottság csütörtöki ülésén a frakciók képviselői elfogadták a parlament plenáris ülésnek munkarendjét - jelentette be a testület tanácskozása után Szili Katalin házelnök. Jövő héttől minden héten kétnapos ülést tart a törvényhozás.
Szili bejelentette, hogy egyelőre hetente döntenek a napirendről, de nem zárta azonban ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben kéthetente szavaznak majd erről.

A és B terv az önkormányzati választások előtti ülésrendre

Szili Katalin az új munkarenddel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy 4 éves szünet után ismét gyakorolhatók az ellenzéki jogosítványok, vagyis minden héten lesz lehetőség napirend előtti felszólalásra és interpellációk elmondására is. Ez utóbbiakról pedig elhangzásuk után fog szavazni a ház. Az országgyűlés elnöke arról is beszámolt, hogy a koalíciós frakciók kéthetes, az ellenzék pedig egyhetes szünetet tartana elfogadhatónak az önkormányzati választások előtt, ezért erről úgynevezett A és B javaslatot terjeszt a T. Ház elé. Jövő héten egyébként napirend előtt felszólal majd Medgyessy Péter is.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a házbizottság ülése után sumákolásnak nevezte a javaslatot és úgy vélte, hogy bár a parlamenti többség heti ülésezési rendet hirdet, valójában keverve lesznek a heti és a kétheti szavazások.

Létrejön az európai integrációval foglalkozó nagybizottság

Szili Katalin bejelentette, hogy hamarosan létrejön az úgynevezett európai nagybizottság, ennek tagja a házelnök, a frakcióvezetők, valamint az országgyűlés külügyi, valamint európai integrációs bizottságának elnöke. Megfigyelőként részt vesz majd az üléseken a kormányfő és a külügyminiszter is. A testület feladata, hogy konszenzuson alapuló politikai döntést hozzon EU-integrációs ügyekben, úgy hogy nem sérti a két parlamenti állandó bizottság hatáskörét. Az új bizottság várhatóan két héten belül megtartja első ülését.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek. Válasszon a legjobb ajánlatokból!