Megint Gyurcsány és Orbán szócsatájával kezdődik a parlament

2005.11.21. 14:14

Ez is csak olyan nap volt, mint a többi - leszámítva két újdonságot: a trágyát és a luxusprofitot. Az előbbi elhelyezéséről Gyurcsány Ferenc maga gondoskodott, amikor kinevezte Gráf József agrárminisztert, aki tapsot is kapott a földprogram elindításáért. A siker akkora, hogy még Gráf elődje, a gazdatüntetések közepette leváltott Németh Imre is áldotta Gyurcsány nevét.

Orbán Viktor ezzel szemben nagyokat ásított, majd mikor sorra került, nagyokat is mondott: luxusprofit. A Fidesz elnöke szerint ez nyomja a magyar áramárak vállát, ettől olcsóbb még Ausztriában is a villamosság.

Kóka János gazdasági miniszter ezek után arra kérte Orbánt, hogy állítsa le magát, majd előadta saját verzióját arról, hogyan akart egyezkedni még nyáron az ellenzékkel - akárcsak a Fidesz velük a garanciatörvény benyújtásával.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor nem betört, hanem kinyitott egy ajtót: a garanciatörvény ajtaját. Nini, mondja Orbán Viktor, a Fideszen kívül senki nem akart átmenni rajta. [Harrach Péter szeme alatti táska ereszkedett egy picinykét]. A garanciatörvény MSZP-s leszavazása csak egy kitérő volt, hogy legyen erről is szó, a Fidesz elnöke mégis másról akar beszélni: a változásról, ami nem történt meg.

    A háztartási villamos energia áráért még az osztrákoknál is többet fizetünk 10 százalékkal, nem is beszélve a lettekről, akiknél ceruzaelemmel megy az atomerőmű. Vagy valami ilyesmi, a lényeg hogy a tisztességes profitot és a luxusprofitot el kell választani egymástól. [A luxusprofit szó másodszori kimondásánál már Orbán is elmosolyodik. ]

    A lényeg, amit Orbán javasol: 1. felül kell vizsgálni az 1995-ös áramellátási szerződéseket. 2. Legyen szabad az árverseny, legyen szabad a piac. 3. A kormány ne mondjon le a legmagasabb fogyasztói árról, amíg az előbbi kettő nem teljesül.

  • Tudja-e, hogy mekkora Orbán Viktor Hungarian Celebrity Indexe (HCI)? Itt megtudhatja.
  • Jóllehet Orbán Viktor beszédét a koalíciós képviselők részéről végig hangos zaj kísérte, a volt miniszterelnök megköszönte a képviselők megtisztelő figyelmét, majd Kóka János válaszára tapadt figyelme. De ezelőtt még körbeforgott és csendre intette az ellenzékieket.

  • Kóka János szerint luxusprofit nem létezik, és Orbán Viktornak magához kéne térnie, mert így elijeszti a befektetőket. A gazdasági miniszter megemlítve a garanciatörvényt arra a következtetésre jut, hogy augusztusban ő is akart egyezkedni az ellenzékkel, de azok az átkozottak a magasból, nagy ívben. Legyenek bátrak! Állítsák ki velem szemben azt a gazdaságpolitikusukat, akivel lehet vitatkozni az infrastrukturális fejlesztésről, az adócsökkentésről és a gazdaság élénkítésről, mondja Kóka János.
  • Az enyhén raccsoló Kóka János gazdasági miniszter egyik kedvenc kifejezése az "orbán-rogyán-kormány". Ezt majdnem mindegyik felszólalásában elsüti. Répa, retek, mogyoró.
  • Az áramért 2004 második felében már 22 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. Az ok: a megszűnt 12 százalékos általánosforgalmiadó-kulcs helyett 25 százalékos besorolású lett az áram 2004 januárjától.
  • Az ellenzéki (ex-MDF-es) Balogh László sérelmezte, hogy a házelnöklő Szili Katalin nem akarta felolvasni napirend utáni felszólalásának címét, mert az túl hosszú volt (10 sor), és nem is a beszéd tárgyát jelölte meg. Balogh Lászlót Szili válasza közben nem lehetett hallani, de erősen tátogott.
  • Technikai hiba miatt nem tudtuk követni a fideszes képviselő interpellációját Magyar Bálinthoz, de egy biztos: Sági József levágatta múlt héten még tündöklő hajkoronáját. Cserébe Magyar Bálint válaszát sem közvetítjük.

    A téma egyébként a kollégiumi normatíva: Sági kevesli az új, jövőre életbe lépő támogatást. Magyar szerint Sági más számokkal kalkulált, mint ők, így a kevesebb is elég lesz, ráadásul még nőni fog 308 ezer forintra.

  • Az ülésteremböl távozó miniszterelnököt az újságírók arról faggatták, mit szól luxusprofit elleni törvényhez, amelyre a kormányfő távozóban annyit felelt, hogy nem ismer ilyen törvényt. Nem adtuk fel, ezért tovább kérdeztük a lendületesen a szobája felé igyekvő miniszterelnököt, és azt kérdeztük: ki a kedvenc sztárja? Gyurcsány válaszolt: "A Sztárom a párom. Ismeri azt a filmet? Julia Roberts."
  • Vasarelly-mintás kiskosztümben szónokol Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták egykori főpolgármester-jelöltje, akit egy legenda szerint még Horn Gyula sem ismert névről – a kampány pedig már javában folyt.

    A luxusbaloldali Gy. Németh arra kíváncsi, hogy mi lesz a hajléktalanokkal. Az anyáknapi hangulatú interpelláció közben olykor elhomályosodott a hangja, épp csak könny nem csordult ki szeméből, amint saját kormányát interpellálta.

  • A Gyurcsány-kormánynak nem csak tervei, de megoldásai is vannak a hajléktalanok ügyében, fogadja el az ICSSZEM-államtitkár válaszát Gy. Németh Erzsébet. Korózs Lajos ugyancsak párás szemekkel tartott élménybeszámolót, hogyan töltött három napot az utcán a hajléktalanokkal. Az államtitkár beszámolója szerint a tarnabodi hajléktalanfalu lakói közül csak egy családdal kellett szerződést bontani.
  • Teleki László szerint a cigányügy nem politikai kérdés. Ez annak kapcsán jutott eszébe a szocialisták cigányügyi felelősének, hogy Karsai Péter (MDF) szóvá tette, a Szeged-környéki cigányokat egy olyan faluba költöztették, ahol 20 százalékos a munkanélküliség. Teleki szerint hagyni kell a cigányoknak, hogy jól érezzék magukat. A választ nem fogadta el az MDF-es honatya.
  • cikkünk a témában:

    20 hajléktalancsalád mehetett Tarnabodra

    2004 decemberében húsz család költözhetett Tarnabodra, ahol a szociális minisztérium házakat vásárolt számukra. A cél integrációjuk segítése és ellenőrzése a társadalomba. Tarnabod azért került a programba, mert az egyik Budapesten élő hajléktalan család, amelynek családfője tarnabodi származású volt, visszaköltözött a községbe, ahol figyelemmel kísérték boldogulását.
  • Mi lesz a hazai kis- és középvállalkozások és a körbetartozások sorsa? – kérdezte a független Ékes József, aki szerint a multik több százszoros hasznot húzva fizetnek késve a magyar vállalkozásoknak.

    Az egykori MDF-es képviselőnek Dióssy Gábor államtitkár válaszolt; úgy vélte, hogy a kormány sokat tesz azért, hogy a kifizetések felgyorsulhassanak, és külön megemlítette a mikrohitel programot. Kíváncsian vártuk, hogy mit lép erre Ékes József.

    A képviselő hozta a papírformát, az államtitkár a választ nem fogadta el, a parlament igen.

  • Ékes József egykori ajkai polgármester volt az egyik, aki a Vállalkozók Pártjának vezetőjeként békejobbot nyújtott Dávid Ibolyának, vagy inkább elfogadta azt az MDF elnökétől, aki a Fidesztől független keresztény-konzervatív uniópártról álmodozott 2001-ben (is). A Békejobb behalt, Ékes József pedig elfordult Dávid Ibolyától, de úgy tűnik, a Fidesz testén sem tapadt meg: nem őt indítják egyéni körzetében a narancssárga színekben.
  • Varju László, az MSZP frakcióigazgatója a Fidesz elnökének felszólalása alatt arra buzdította párttársait, hogy beszélgessenek, lehetőleg fordítsanak hátat Orbán Viktornak, így demonstrálva az ellenzéki vezető szónoklatának jelentéktelenségét. Varjut az incidens után kihívtuk a parlamenti patkóból, s neki szegeztük a kérdést, illik-e ilyet csinálni. Varjú viszont pókerarccal közölte, rosszul láttuk, rosszul gondoljuk, hisz ő épp, hogy csitítani szokta képviselőtársait. "Én tisztelem elnök urat" - zárta a diskurzust Varju.
  • Az igazságügyi tárca politikai államtitkára, a szabad demokrata Hankó Faragó Miklós jelezte parlamenti stábunknak, hogy egyrészt rosszul, kötőjellel írtuk nevét, amiért elnézést. Javítottuk. Másfelől pedig szolidan megjegyezte, hogy ő még nem ősz, bár kétségtelenül az lesz egyszer.
  • Kíváncsiak voltunk, hogy mit takar a "Keserves sorsok - közömbös számok!" címmel beharangozott felszólalás. Soltész Miklós (Fidesz) azt kifogásolta, hogy Gyurcsány hétről-hétre showmanként rohangál az országban. „Megrendülve áll a holokauszt emlékműnél, majd vidáman fagyizni megy” – mondja. Soltész a négyszázezer munkanélküli sorsát vezette be ezekkel a szavakkal. Szerinte a munkanélküliek és a családjaik a kormánytól várják a foglalkoztatást.

    „Szakszerűtlen és a miniszterelnököt mocskoló szavaira most nem reagálnék, de ez méltatlan volt a Házhoz” – kezdte Csizmár Gábor, majd kissé lehiggadva számokat sorolt. A munkaügyi miniszter szerint a foglalkoztatást bővítették, 156 ezer emberrel többnek van munkája, mint akkor.

    Soltész nem fogadta el a választ, a parlament igen.

  • A független Balogh László azt kifogásolta, hogy nem olvasták fel napirend utáni felszólalásának a címét: Lehet, hogy ezért:
    "Vajon az Országgyűlés MSZP, SZDSZ, MDF frakciók tagjai milyen formában kérnek bocsánatot és adnak elégtételt, miután a Fővárosi Ítélőtábla 2005. november 17-én jogerős döntésével megállapította, hogy Herényi Károly MDF-es frakcióvezető és a Dávid Ibolya volt igazságügy miniszter által vezetett MDF valótlan állítással 2004. szeptember 2-án törvénytelenül zárt ki az MDF frakcióból öt képviselőt, ezáltal súlyosan megsértve dr. Balsai István, Font Sándor, dr. Horváth Balázs, dr. Kelemen András és Szászfalvi László személyiségi jogát valamint az Országgyűlés házszabályát, a képviselők jogállásáról szóló törvényt és ez által a Magyar Köztársaság Alkotmányát is.'