Gyurcsány értékeli a kormánya egy évét

2007.06.11. 14:59

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Mit nyújt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program a kistelepülések számára?” – kérdezte Vécsi István (MSZP). Kevés a fejlesztési forrás, hiányos a tájékoztatás, panaszolja. Borítékoljuk Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár pozitív válaszait.
  • A kereszténydemokrata Nagy Kálmán is a leggyakrabban interpellált kormánytaghoz, Horváth Ágneshez fordult "Emberek és eszmék" című felszólalásával. Hogy, hogy nem, megint a pszichiátriáról volt szó, amit Nagy szerint a kommunisták nem ismertek el tudományként, azaz most megint a kommunizmus fenyeget. "Ordas eszme" hangzott el egyszer a felszólalásban. Nagy végül követelte, hogy a Lipótmező változatlan formában maradjon fent.
  • Válaszában Horváth Ágnes szokásához híven kiemelte, hogy a pszichiátriai ellátást nem megszüntetik, hanem modernizálják. Ezért is zárják be a Lipótmezőt, ami tulajdonképpen egy XIX. századi tébolyda. Horváth szintén megidézte a kommunizmus szellemét, ő egy bizottsági meghallgatás jegyzőkönyvéből idézett, ahol egy válaszolónak azt kellett bizonygatnia Mikola István kérdésére, hogy római katolikus. Nagy indulatosan nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség viszont magabiztosan megszavazta azt.
  • Pettkó András (MDF) arra volt kíváncsi, hogy Fodor Gábort jobban érdekli-e a természetvédelem, mint elődjét, Persányi Miklóst. A nemzeti parkok felügyeletének hiányosságait sorolta, és a késlekedő kifizetésekre panaszkodott. Nemzeti biodiverzitásmonitoring-rendszert emleget.
  • Kovács Kálmán államtitkár válaszol, és örömét fejezi ki, hogy Pettkó Andrást érdekli a környezet védelme. Azt mondja, nehéz úgy válaszolni, hogy az előző interpellációra adott válasz után az ellenzéki padsorokból azt kiabálták a kormánypártok felé, hogy „gyilkosok”.
  • "»Vár állott, most kőhalom« - kormányzati téboly és középkori módszerek a Lipótmezőn" címen intézett interpellációt Horváth Ágneshez a szokásos témában két fideszes, Spiák Ibolya és Horváth Zsolt. A középkort eddig a kormány emlegette az OPNI-val kapcsolatban a bezárás indokaként. Mint kiderült, szerintük nem az Lipótmező középkori, hanem a kormáyn, ami "kétszeresen felnégyeli" az OPNI-t. "Mi lesz a betegekkel" - kérdezte Spiák, a Fidesz nevében csak június 11-én harmadszor.
  • Válaszában Horváth Ágnes már csak ismételni tudja, hogy erre a kérdésre már válaszolt. Mint mondta, azt az állításukat, hogy a kórház felújítása drága, a fekvőbeteg-ellátás pedig szakmailag nem indokolt, még a tudományos szakcsoportok sem támadták. "önök nem kérdeznek, hanem a kérdések álcája mögé bújva állítanak, hangulatot próbálnak kelteni" - mondta az egészségügyi miniszter. Horváth Zsolt nem tudta elfogadni a választ, mert szerinte a miniszter mellébeszél. A kormánytöbbség szerint nem, a parlament a választ elfogadta.

  • Ma a lipótmezői OPNI a slágertéma, a fideszes Iván László is erről faggatja az egészségügyi minisztert, és értetlenkedik, hogy miért kellett szétverni ez az intézményt. Iván László egy fehér zakóban beszél, olyan, mintha orvosi köpenyben lenne.
  • Horváth Ágnes megdicsérte a fideszes képviselőt, mert szerinte fontos, új kérdést is tartalmazott felszólalása. A miniszter a képviselő által többször is szóba hozott gerontológia részleteit elemezte. (A gerontológia az öregedés és öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány.)
  • Komoly kérdésre adott komoly válasz esetén a bekiabálásnak van, de a hangos nevetésnek nincs helye az országgyűlésben, figyelmeztette az elnöklő Harrach Péter a képviselőket.
  • "Ki védi meg a betegek érdekeit az ingatlanspekulációval szemben?" - fordult kérdéssel Horváth Ágneshez Varga József fideszes képviselő. Gyors fogadást kötünk magunkkal, hogy az OPNI-ról fog beszélni. Nyerünk. Varga kérdésében "mindig csinosnak" nevezte Matejka Zsuzsa egészségügyi államtitkárt, aki szerinte elszólta magát. Matejka Varga szerint azt mondta, hogy a Lipótmezőn túl nagy a belmagasság. Azaz, legalábbis Varga szerint ingatlanpanama van a háttérben. Mit tesz azért a minisztérium, hogy az egészségügy átalakítása kapcsán ne sérüljenek a betegek jogai.
  • Szászfalvi László fideszes képviselő arról érdeklődött az azonnali kérdések órájában, van-e olyan munkatársa az egészségügyi tárcának, aki szcientológuis kapcsolatai miatt fennakadt a C-típusú nemzetbiztonsági átvilágításon. A politikus felidézte, hogy az egészségügyi bizottság ellenőrző albizottsága ülésén nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva nem válaszolt a Nemzetbiztonsági Hivatal ezredese ugyanerre a kérdésre. A válaszoló Kovács Attila egészségügyi államtitkár tagadta, hogy ilyen munkatársa volna a tárcának.
  • Horváth Ágnes válaszában a legkedvesebb képviselőnek nevezte a bókoló Vargát. A továbbiakban teljes értetlenségének adott hangot, majd elismételte mindazt, amit az előző négy interpellációra válaszolt. "Hogy az OPNI ingatlana értékes, az ténykérdés, hogy megoldhatatlan problémát okoz a belmagasság, az is" - mondta, majd megkérdezte, hogy mi alapján feltételez ingatlanspekulációt - ez Varga kérdéséből valóban nem derült ki. Horváth szerint a Fidesz aljas módon rágalmaz, bizonyítékok nélkül. Mint mondta, az ingatlan eladása nem egyenlő az ingatlanspekulációval. Harach Péter levezető elnökként áttért volna az azonnali kérdésekre, mondván azt hitte, elfogadták a választ. Pedig Varga nem fogadta el. A kormánytöbbség viszont igen.
  • Herényi Károly szerint a Manager Magazin májusi, egy kormánytag áfacsalásáról szóló cikkében az egész politikai oldalt érte támadás, amit tisztázni kellett volna. Az MDF-es képviselő utalt rá, hogy vizsgálatot kértek, hogy ki volt az, de ezt a miniszterelnök nem folytatta le. A képviselő szerint helyreigazítást kellett volna kérni, ha nem igaz a cikk, vagy becsületsértési pert kellett volna indítani. „Miért nem tették meg?” – kérdezte Herényi Károly.
  • A miniszterelnök helyett válaszoló Veres János pénzügyminiszter szerint ha a kormány minden rágolommal bírósághoz fordulna, akkor a bíróságoknak nagyon sok munkájuk lenne. Azt mondta Herényi Károlynak, ha megnevezi, hogy kiről van szó, akkor tud hivatalos vizsgálatot kezdeményezni, de ezt nem tette meg. Veres szerint az említett cikket jegyző újságíró sem nyilatkozott erről, így nem volt konkrét vizsgálnivalójuk. A pénzügyminiszter azt is elmondta, mindent elkövetett, hogy megtudja, kiről lehet szó, de senki nem segített neki.
  • Negyvenperces szünetet rendelt el az Országgyűlésben Világosi Gábor országgyűlési alelnök, ebből húsz percig szavazhatnak az ombudsman-jelöltekre, húsz percig pedig értékelik az eredményeket.

    Előzőlőeg Világosi közölte, hogy az illetékes bizottságok az ombudsmanjelöltek megválasztását támogatták. Ennek ellenére valószínű, hogy Kállai Ernőt kisebbségi ombudsman-jelölt megkapja a szükséges támogatást, Majtényi László az állampolgári jogok országgyűlési biztosa viszont a Fidesz elutasítása miatt aligha kaphat kétharmados támogatást.




    Fotó: Huszti István
  • "Örülök, hogy Majtényi Lászlót jelölhettem az állampolgári jogok országygyűlési biztosának" - mondta a szavazás után Sólyom László köztársasági elnök, megjegyezve, sajnálja, hogy az ellenzék, de egyes kormánypárti politikusok sem hitték azt el, hogy létezik pártatlan ember. Sólyom jelezte, még nincs új jelöltje a posztra és nem zárta ki, hogy újra Majtényit ajánlja a posztra.
  • Kállai Ernő kisebbségi ombudsmanjelölt megkapta a megválasztásához szükséges szavazatokat, Majtényi László viszont nem. Kállai esetében 346-an vették fel a szavazólapot, hatan érvénytelenül szavaztak, 340-en viszont érvényesen voksoltak. 326-an támogatták, 14-en nemmel voksoltak. Majtényi esetében is 346 képviselő vette fel szavazólapját, heten érvénytelenül szavaztak, 339-en pedig érvényesen. Az ő esetében 183 volt az igen és 156 a nem szavazatok száma. Kállai megválasztása után le is tette hivatali eskűjét.

  • Közvetítésünket befejezzük, viszlát!
  • Majtényi László a sikertelen választás után közölte, nem vállalna egy újabb jelölést.