Parlament unplugged

2004.10.03. 14:11

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • #alt#
    Borkostolás
    Aki unja a parlamenti munkát, vagy a napirend előtti felszólalásokat, annak tokaji borokat kínálnak a Tisztelt Ház egyik félreeső szegletében. A Béres Szőlőbirtok és Pincészet tokaji furmintját, illetve kései szüretelésű tokajihárselevelűjét kortyolgathatják a képviselők. A háttérben ugyan van plazmatévé, de hangja már nincs, csak következtetni lehet, hogy Lendvai Ildikó épp Orbán Viktort szídja, mert a beszélőn kívül a volt miniszterelnököt mutatja gyakran a kamera.
  • Kicsi, nyitott, rendkívül kiszolgáltatott, mi az? A magyar gazdaság, tudjuk meg Herényi felszólalásából.
  • Gyurcsány kapta vissza a szót. "Megköszönöm Áder János képviselőtársam mély, alapos, gazdaság- és társadalomtudományi ismeretekkel felvértezett, újszerű előadását. Meggyőződésem, hogy a magyar nemzet építkezni fog a felszólalásából, tisztábban látjuk mind a múltat, mind a jövőt" - szellemeskedett a kormányfő.
  • A miniszterelnök elkerülendőnek tartja a Fidesz-kormány nyugdíjemelő gyakorlatát. Gyurcsányék "nem az egyik nyugdíjas járandóságából a másik nyugdíjas járandóságába" csoportosítanak, hanem mindenkinek egyformán emelnek.
  • Elcsépelt fordulattal kezd a leszerelt sportminiszter, történetének szereplői kitalált szereplők, főbb szerepekben Gy. Ferenc, Klára asszony vörös köpenyben. A szereplők gazdagok, könyvet írnak, úszómedencére és liftre vágynak. Tehát Deutsch Gyurcsány uszodaügyéről beszél. Képes előadásában Gy. gázszámlafigyelő édesanyjáról, cégalapításokról és áfavisszaigénylésről beszél. M. ország, off-shore-cégek hálója, kivetnivalók nélkül a házalelnöktől.
  • Magyarországnak nincs bérleti joga, nem lehet kft.-be apportálni. Majd Szili Katalin házelnök beléfojtja a szót, mert a frakcióvezető-helyettes túllépte idejét. Szili figyelmezteti, hogy eltért felszólalásának tárgyától: az ország dolgaitól. Szocilaista taps, fideszes hőzöngés.
  • Kozma József frakcióvezető-helyettes hozzászólását a határon túliakról nem közvetítjük.
  • Bársony András külügyi államtitkár válaszát a határon túliakról nem közvetítjük.
  • Tudta Ön, hogy Bársony András nagyapja a BSZKRT alkalmazottja volt? Anyai nagyanyja a Felvidékről, Besztercebányáról származott, a háztartást vezette, nagyapja szőnyegkereskedő volt. Bársony tagja volt a magyar tájékozódásifutó-válogatott keretének.
  • Deutsch egyébként 2003. május 12. óta, vagyis több mint két éve nem szólalt fel. Akkor a Medgyessy-kormányt támadta, mert az nem állt a 2012-es olimpiai pályázat mellé.
  • Csapody Miklós (MDF) a vajdasági magyarok védelmében, a szerbek ellen szólal fel. "Előre magyarok, rajta, rajta, vár benneteket a sírgödör alja" - idézett egy vajdasági falfirkát. "De mi áll a vajdasági magyarok üldözésének hátterében? Kinek áll ez érdekében? Kinek áll érdekében megakadályozni Szerbia uniós csatlakozását?" - sorolta kérdéseit a képviselő. Eltiport emberi jogok, zéró tolerancia a nagyívű felszólalásban. Autonómiát, kiengesztelődést!
  • A kormány osztozik az aggodalomban a vajdasági magyarok, és egész Szerbia és Montenegró helyzetéért, de ez nem csak a magyar kisebbségket érinti, közölte a politikai államtitkár. Szabics szerbiai elnök nemrégiben - mások mellett - ígéretet tett a köztársasági elnöknek, hogy keményebben fellép, tette hozzá, de a szerbiai helyzet kevés reményre ad okot.
  • Az Index szemérmes tudósítói egy parlamenti fordulóban pillantották meg Deutsch Tamást és egy hölgyet, kéz a kézben flangáltak a néptelen folyosón. A hölgyet nem sikerült felismernünk, de legalább képet kaptunk a nőcsábász politikus mindennapjairól.
  • Ma sem lesz napirenden a Nemzeti petíció aktuális fejezete.
  • Farkas Flórián fideszes képviselővel az illemhely előtt futottunk össze. A politikus kijelentette, a vécé remek hely, mert ott nincs legalább vita.
  • Kedden, ha nem tudnak tévéközelben lenni, inkább vegyenek ki szabadságot, hogy reggel ne maradjanak le a napirend előtti felszólalásokról. Turi-Kovács Béla (Fidesz) Az agrárválságtól a földosztásig, Pettkó András (MDF) Budapest, Budapest te csodás, Mézes Éva (SZDSZ) A nők önrendelkezési jogáról, Csákabonyi Balázs (MSZP) Gondolatok az idősek világnapjáról címmel tart majd felszólalást.
  • A képviselők egymás után utasítják el a különböző napirend-módosításokat, amik furcsamód mind ellenzéki kezdeményezések. Mondhatni, nem történik semmi.
  • A fideszes politikus közvetlenül az interpellációk előtt könnyített magán. Farkas kérdést intéz egyenesen a miniszterelnökhöz "Társaiknak tekintik-e Önök a cigányokat a XXI. századi polgárosodásban?" címmel. Figyelem! A fideszes romapolitikusnak ez lesz a harmadik interpellációja, eddig egyszer sem fogadta el a kormány válaszát. És most? Élőben közvetítjük.
  • Öten Gyurcsányt kérdeznék, de ő már nincs a teremben. Szili átadja az elnöklést.
  • Noha már dél körül kinyíltak az első sörösüvegek a büfében, megkönnyebbült sóhajtással vettük tudomásul, hogy tömény szeszt nem árulnak. Törvényszerű azonban, hogy szesztilalom idején virágzik a zugivászat, aminek jeleivel a parlamenti liftben találkoztunk. Első szippantásra úgy tűnt, valakinek a mellényzsebében jó adag gyümölcspálinka rejtezhet.
  • Pósán Lászlónak (Fidesz) Magyar Bálint válaszol majd arra a kérdésre: "Ha Ön fontosnak tartja a kistelepülési óvodák, iskolák megtartását, akkor miért záratja be őket?". Számok, normatívák, aminek a végén kisiskolákat zárnak be, pedig Gyurcsány Ferenc nemrég felemelte szavát a kisiskolák mellett, mégis tízmilliárdokat vonnak el tőlük - foglalható össze az interpelláció. A miniszterelnök konvektorlecsavarással gázt spóroló anyukája itt is feltűnik.

    Magyar Bálint a 21-30 fős osztatlan iskolák alacsony színvonalával érvel, és azzal, hogy aki csak teheti nagyobb iskolába viszi a gyerekét. Július 15-e óta szerinte 28 iskola zárt be, de sokkal több nyílt. A normatívák a miniszteri válaszban is feltűnnek, de itt pozitív a hatásuk. A gyerek is kevés ráadásul, és össze is lehet vonni a sok kis rossz iskolát egy naggyá.

    A pénzt elvonták a 3500 fő alatti települések iskoláitól, ami a cinizmus ne továbbja, sőt a fideszes képviselő a pofátlanság szót is a szájára veszi, ami felzúdulást kelt a szocialista sorokban. Szégelljék magukat - zárja szavait a képviselő, aki nem fogata el a választ. A parlamenti szavazógép viszont igen.

  • Balogh Miklós Faluról egyetemre címmel kérdezi Magyar Bálintot. Versenyképes tudást szeretne a falusiaknak is, hogy az egyetemre vezető hosszú utat ők is végig tudják járni. Gondoskodik-e a kormány?

    "A kormány gondoskodik" - válaszolta Magyar Bálint, mégpedig a kistérségi együttműködés útján. "Települések társulásával a jobb minőségért!" - adja ki az ukázt nagyon sokadszor a miniszter.

    A képviselő elfogadja a választ. Vagy ha nem, akkor majd a parlament teszi meg.

  • "Miniszterelnök Úr, nem gondolja-e, hogy rendet kellene teremteni a közcélú vízgazdálkodás területén is?" - kérdezi Karsai Péter (MDF). "Nulla forint, még egyszer mondom nulla forint" - mondja a képviselő, aki megállapította, nyáron sok eső esett, a belvíz meg csak jön, jön, és jön, az FVM meg nem ad pénzt. A tortán hab is van.

    A kérdést Gyurcsány Ferencnek címezték, de Gráf József válaszol. Nincs pénz - mondja az agrárminiszter, de elismeri, hogy sok eső, szavaival: csapadék esett. Pénz pedig volt, de a gondokat és problémákat ez nem oldja meg, és a pályázati rendszert is átlalkították, csak elfogyott a forrás. De lesz másik. Ellenben a miniszter elfogadta a kritikát, és beismerte, a munkát nem tudták idén elvégezni.

    Karsai Péter szerint a miniszter számára elég tanulsággal szolgál, hogy mindent elvitt a víz, és látja az igyekezetet.

  • Balogh Miklós eddig egyszer interpellált, felszólalása címe egy felkiáltás volt: "Gyakorlati képzés nélkül nincsen szakképzés!" Most a "Faluról az egyetemre?" címet választotta. A szocialista képviselő akkor elfogadta Magyar Bálint válaszát. Balogh egyébként az egyetemi doktori címét a ma már nem létező Politikai Főiskolán szerezte.
  • "Társaiknak tekintik-e Önök a cigányokat a XXI. századi polgárosodásban?" - teszi fel a kérdést Farkas Flóián, aki a Fidesz színeiben kérdezné a miniszterelnököt, de Göncz Kingát kapja helyette. A cigányösztöndíjak idei késlekedéséről kérdez a képviselő, aki szerint a legszegényebbek pénzét veszik el az igazságosság és az esélyegyenlőség jegyében.

    Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter hangsúlyozza a kormány cigányok, azaz romák iránti elkötelezettségét. Szerinte az ösztöndíjat osztó közalapítványnak kell felülvizsgálania működését, hogy a roma gyerekekhez jusson el az ösztöndíj, és azok kapják, akik tanulnak is, mert sokan felvették a pénzt, de nem jártak iskolába. Ezért elvették a pénzt a közalapítványtól, és azok kaphatják majd meg, akiknek egy félévét az iskolában már lezárták. "Nem a legszegényebbek pénzét veszik el" - zárta szavait Göncz Kinga.

    Farkas Flórián nem fogadja el a választ, a parlament viszont igen.
    Így megy ez.

  • "Komolyan veszi-e a Gyurcsány-kormány az őt ellenőrző Állami Számvevőszék jelentését, mert sajnos továbbra is gyanús közvagyon kiárusítási ügyletek történnek Bábolnán?" - kérdezi mindjárt Lázár Mózes a pénzügyminisztertől. Ha valakinek, hát a fideszes képviselőnek joga van aggódnia Bábolnáért.

    Lázár a 2002-es választási kampány nyitányaként négy tonna fagyasztott csirkét osztott szét Oroszlányban. A csomaghoz a képviselő üdvözlőkártyáját mellékelték. Lázár állítólag megrögzött osztogató. Korábban tetten érték, amint energiatakarékos villanykörtéket adományoz a rászorulóknak.

  • Már az öltözködésben is megfigyelhetõ, hogy a két nagy párt közötti különbség minimálisra csökken. Nemzeti közép, jóléti állam, több nyugdíj és autópálya. A nyakendõk terén sincs ez másképp, Orbán és Gyurcsány szinte azonos mintázatú nyakravalóban mutatkozik az ország házában, miközben a szocialista Nyakó István változatlanul narancssárga kravátliban próbál szavazatot lopni a Fidesztõl.

    A Nap Nyakkendõje Díjat ezért Gál J. Zoltán, a kancellária államtitára, volt kormányszóvivõ kapja, az ő nyakkendõje élénk rózsaszínben pompázik. Talán a mellrákszûrést népszerûsítésõ pink karkötõvel harmonizál?

  • Bár nem állítottuk az ellenkezőjét, mielőtt még címlapsztori kerekedne belőle, leszögezzük, Deutsch Tamást feleségével láttuk kézen fogva sétálni a parlament folyosóján.
  • Lázár Mózes feltette kérdését az Állami Számvevőszék Bábolna-jelentéséről. Csak nem megjelentek a kis Gyurcsányok az országban? Akik jókor vannak jó helyen? A pénzügyminiszter válaszolt. Sem jogszabályt, sem törvényt sehol senki nem sértett, viszont az Állami Számvevőszék a Fidesz kormányzása alatt történteket is bőven bírálta. Veres János szerint Lázár Mózes valótlant állított (= hazudott).

    A képviselő nem fogadta el a választ, a parlament igen.
    Így megy ez.

  • "Miért várja meg a Gyurcsány-kormány, amíg a betegek szívinfarktust kapnak?" - kérdezte Bartha László fideszes képviselő, Szeged volt polgármestere. A kiugrott sebész szerint a Gyurcsány-kormány rontott a szívbetegek életesélyein, mert elvették a pénzt a szívkatéteres központoktól.

    Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint a Gyurcsány-kormány nem rontott a szívbetegek életesélyein, mert nem vették el a pénzt a szívkatéteres központoktól.

    A parlament a választ elfogadta. Reméljük, hogy emiatt senki sem kapott infarktust.