Hurrá

2005.11.02. 10:15

Mégsem szólalt fel napirend előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, de a költségvetési vitát azért elkezdték a képviselők. A pénzügyminiszternek nagyon tetszett a 2006-os büdzsé tervezete, az önkormányzatoktól a napközisekig mindenkinek jobb lesz. A kormánynak 11 ezer milliárd forintot kellett elosztania, ez polgáronként/emberekként 89 ezer 899 forint havonta, bármit is jelentsen ez. A hagyományoknak megfelelően Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke szólt hozzá a költségvetéshez. A bizottságokban - minő meglepetés - a szocialistáknak tetszett, a fideszeseknek nem a kormány tervezete, majd Áder János felszólalásának első mondatával meglepte a gyér számban megjelenő képviselőket: "Dicsérni jöttem, nem temetni", de aztán kiderült persze, hogy ironizált. A jakobinusnak öltözött Lendvai Ildikó irónia nélkül dicsérte a költségvetés tervezetét, szerinte az igazságosság, a bátorság és a biztonság kitapintható a dokumentumban, úgyhogy részéről rendben van.

Szerdai tudósításunkból megtudhatják, hogy találkozott-e Illatos Gizi a női vécében Lendvai Ildikóval, miről ír a Szürke Marha, és mire utasított Szekeres Imre egy titokzatos Tamást a parlament büféjében.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A parlament büféjében salátát rendelő szocialista elnökhelyettesre figyelt fel reggelizni készülő tudósítónk. Szekeres Imre a rendelés közben nem túl udvarias módon mobiltelefonon intézte a pártfinanszírozást. "Csináljátok meg, ez napi rutin" - adta ki az utasítást Szekeres, majd arról beszélt, hogy még egyik cég sincs bejegyeztetve, ezért ezt tegyék meg. Nem sikerült minden szót elkapnunk, de a napi interpellációk is szóba kerültek a beszélgetésben, erre hivatkozva jelezte a politikus, hogy ma nincsen ideje, majd felfigyelve a fülelő újságíróra visszahívást ígért a Tamásnak szólított beszélgetőpartnerének.
  • Na visszajöttem, hogy kicsit jobban kifejtsem, miért szeretem Orbán Viktort (én csak Vikinek hívom otthon a zuhanyzófülkémben, de szóltak, hogy itt a parlamentben nem szabad). A Viktort eddig azért szerettem, mert az anyukám is szereti, és mert olyan helyes szokott lenni a tévében. Otthon együtt szoktuk mondogatni, hogy "oh, milyen sármos" vagy "milyen magabiztos a mosolya", és csak hüledezünk.

    Most ahogy itt ül velem sréhen szemben (éppen a Varga Mihály mögött, de még pont látom), egyre inkább szimpatikus, mert azt vettem észre, hogy mindig nagyon meg szokta nevettetni a körülötte ülő fiúkat. Az előbb az Áder János rendesen röhögőgörcsöt kapott Orbán egyik odavetett humorfalatkájától. Én úgy hiszem, Áder is különleges érzelmeket táplál Orbán felé, és az abból látszik, hogy feltűnően hasonlítani akar pártjának elnökéhz. Például utánozza Orbán hangját, és ugyanúgy támasztja az arcát könyöklés közben. Mondhatnám kopírozza Orbán gesztusait, a nézésétől kezdve a mimikájáig, és ugyanúgy harapja el a szavak végét. Orbán Viktorral csak egy nagy bajom van: olyan ferde az orra, mintha egy mini műlesiklópálya volna.

    Nemsokára folytatom azzal, hogy miért szeretem a Gyurcsány Ferencet, addig is puszi: Gizi

  • A frakciók vezérszónokainak felszólalásával folytatódik a költségvetési vita. Lendvai Ildikó a 2002-es adatokkal a 2005-ösöket hasonlította össze, és mindegyikből a jelenlegi koalíció jött ki győztesen. Az első nyíltszíni tapsot már a második percben bezsebelhette az MSZP frakcióvezetője. Az adók szerinte csökkentek, bár vannak új adónemek is, például a luxusadó vagy a környezetszennyezési adó. Kitér az államadósság kezelésével kapcsolatos problémákra is, megtudjuk, mennyivel másabb a helyzet, mint 2002-ben volt.
  • Az állami eladósodáshoz kapcsolódó költségeket két tényező befolyásolja: a kamatszint és az eladósodottság mértéke. Mivel az elmúlt években a jegybank magasan tartotta az alapkamatot - elsősorban biztosan az infláció lefaragása érdekében, de talán egy kicsit azért is, mert Járai Zsigmond mégiscsak az Orbán-kormány pénzügyminisztere volt -, és a bruttó állami adósság szintje is nőtt, az adósságkezelés költségei megugrottak az elmúlt években.

    A Medgyessy-kormány első évében még csak 725,6 milliárd forintot költöttek erre a célra, idén már 880,2 milliárdot szántak erre. A jövő évi költségvetési tervezetben 835,3 milliárd forint szerepel, ám szakértők szerint ez nem lesz elég.

  • Kétszer két szempár figyeli meredten Lendvai Ildikót, aki a szocik frakcióvezetőjeként több tíz perces beszédet mond a pulpituson. A tágra nyílt szemek Áder Jánoshoz és Orbán Viktorhoz tartoznak, akik még mindig nem tudták megemészteni, hogy Lendvai Ildikó Robespierre-nek öltözött. A képviselő fekete frakkszerű kiskosztümfelsőt, nagy gallérú fehér inget és fodros vörös kendőt öltött, és úgy hadonászik, mintha Lajos király süket vóna, és nem értené, hogy most a guillotine következik.
  • „Kevesebbet szán a szívünknek fontos területekre, mint amennyi jó volna, ezért szidjuk nyugodtan a költségvetést” – folytatta felszólalását Lendvai Ildikó. A szocialisták vezérszónoka szerint az ellenzék elvtelenül bírál. „Igazságosság, bátorság, biztonság” – ismételte meg az óriásplakátokon megismert kijelentéseket, és azt tapasztalta, hogy ez a költségvetés megfelel a jelszavaknak.
  • Nem lehet egyszerre pazarló és megszorító a költségvetés, mondja Lendvai Ildikó, aki szerint az ellenzék olyan, mint az egyszeri férj: ha van sütemény az ebédhez, az a baj, mert pazarolnak, ha nincs, akkor meg az a baj, mert smucig az asszony.

    A költségvetéssel viszont elemzők szerint az a baj, hogy mégis egyszerre akar sütit is adni, és megszorítani is. Így aztán a dolog úgy néz ki, hogy a férjnek nem jut sütemény - de lassan már az ebéd utáni sör is elmarad -, míg a feleség éppen most indul egy könnyű wellnesshétvégére.

    Az állami működési kiadások ugyanis - mondjanak bármit is - abszolút értékben emelkednek az ideihez képest, az áfacsökkentés hatását is figyelembe véve legalább százmilliárd forinttal többet költhet az állam magára. Ezzel szemben megszüntették a hazai finanszírozású pályázatokat, kevesebb jut járóbeteg- és fogászati ellátásra.

  • „Dicsérni jöttem a kormányt, nem temetni” – kezdte ironikus felszólalását Áder János. A Fidesz frakcióvezetője szerint a világ szájtátva figyeli a magyar csodát, minket irigyel mindenki. Áder a kormányt szembesítette ígéreteivel, a négyszázezer új munkahellyel, az ingyenes tankönyvekkel, a nyolcszáz kilométer autópályával, a hatszáz kilométer hosszú tiszai gáttal. „Pannon puma” – ezt a két szót megtanulta mindenki.
  • Amíg Lendvai Ildikó különleges hangfrekvenciáján próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy beszél (a delfinek Costa Rico partjainál már figyelnek, de a képviselők nem nagyon), megragadom az alkalmat, hogy Gyurcsány Ferencről, a szerelmemről beszéljek.

    Gyurcsány Ferencet akkor szerettem meg, amikor a Magyar Narancsan még sporminiszterként interjút adott. Lazán levetett nyakkendőjével, ingjének kigombolt felső gombjaival ragadta meg női figyelmemet, és már akkor elképzeltem, milyen lenne, ha ő lenne a barátom. Amikor kiderült, hogy milliárdos, még inkább belészerettem, mert elképzeltem, ahogy A8-as Adit küldet elém a bisztróba munka után, és abban is biztos vagyok, hogy nem esne nehezére engem elhalmozni ajándékokkal. Persze nemcsak az anyagiak vonzanak benne, hanem emberi értékek is. Például kisportolt testalkattal rendelkezik, és olyan szép magas, hogy biztos szuper lehet vele birkózni. Nekem az arca is nagyon tetszik, annyira szexi, még akkor is, amikor idegesen rángatózik. Anyukámnak ő nem szimpatikus, hiába hívtam már fel figyelmét arra, hogy mennyire intelligens és szép ez az ember.

    Most már Áder beszél, addig megkeresem az itteni női vécét, amiről már legendákat hallottam. (Ráadásul valószínűleg Lendvai Ildikó pont most pisil, hű, de izgalmas)

    Csók: Gizi

  • „Miniszterelnök Úr! Nagy baj van – folytatta Áder. – Az árnyékállam emberei a jövő évi költségvetésben átírták a számokat.” A napközi ellátásra, bölcsődei ellátásra fordított összegeket jelentősen kurtítják. A gyógyító-megelőző ellátásokra is kevesebbet fordítanak. Magyar Bálintot „az érettségizők barátjának, a magányos nők bátorítójának” nevezte.
  • Miközben Áder János lélekben talán már egy stand-up comedy színpadán látja magát, egy apró hiba becsúszott a számok folyamába. Nem igaz ugyanis, hogy az oktatásra szánt pénz csökken 2006-ban.

    Az oktatási tárca azon kevés minisztériumok egyike, amelynek a költségvetése 2003 óta folyamatosan emelkedik, jövőre 10,7 százalékkal lesz több az ideinél, míg 2003 és 2006 között 22,3 százalékos a növekedés. Tény ugyanakkor, hogy elsősorban a felsőoktatás támogatása növekedik, az iskolai előkészítésre és az alapfokú képzésre jövőre kevesebb jut, mint idén.

  • „A rutinpályán éppen a tolatást gyakorolja az ifjú vezető. Többen biztatják, hogy még, még, még. Most elég: Szállj ki és nézd meg, hogy mit csináltál!”
  • Áder János az euró bevezetésével kapcsolatos kormányzati kapkodásról is beszélt. Felszólalásában idézte az Index október 11-i cikkét is - persze forrásmegjelölés nélkül -, miszerint 2006-os költségvetés tervezete szertefoszlatja a 2010-es euróbevezetés reményét, és ma már nemcsak Bulgária, hanem Horvátország is közelebb áll az euró bevezetéséhez, mint hazánk.

    Ha kíváncsi az eredeti változatra, olvasson >>>

  • Kuncze Gábornak nem tetszett Áder vicce. Az SZDSZ elnöke szerint természetes, hogy egyes csoportoknak több, más csoportoknak kevesebb pénze lesz. Kuncze szerint sportszerűtlen volt Áder („Nem akarom a demagóg szót használni”), amikor csak arra helyezte a hangsúlyt, hogy kik kapnak kevesebb pénzt. A SZDSZ-es politikus szerint a magyar politikának az a 15 éves baja, hogy a lehetőségeink és az igényeink nincsenek összhangban.
  • Az SZDSZ elnök-frakcióvezetője szerint az országnak megvan a lehetősége arra, hogy a rendszerváltó országok között az élre kerüljön. Ehhez elsősorban a politika költségeit csökkentené Kuncze, aki kisebb parlamentről és fele ennyi önkormányzati képviselőről beszél.

    Az országgyűlés költségvetés ugyanakkor nem árulkodik arról, hogy túl nagy lenne a szigor. A 2003-as 58,8 milliárdról 69,6 milliárd forintra emelkedik az országgyűlési büdzsé, ami 18,3 százalékos növekedést jelent. Az ideihez képest is 5,7 százalékkal emelkedik a költségvetésnek ez a tétele; igaz, jövőre költeni kell a képviselői végkielégítésekre is. Erre 1,3 milliárd forintot különítettek el.

  • Az MDF sokmindenhez értő politikusa, Pettkó András a parlament folyosóján hétfőn az Index tudósítóit arról tájékoztatta, hogy a költségvetési vitában is fel fog szólalni. Az informatikai részhez. Pettkó szerint az önkormányzatok nagy százalékát egyáltalán nem érdekli az e önkormányzat. A képviselő ezt teszi szóvá. Az MDF-es politikus tudósítóinknak arra is magyarázatot adott, hogy miért van a honlapján néhány link mögött az elmúlt évek amerikai és magyar filmtermelésének szinte teljes jegyzéke. A képviselő a 2006-os parlamenti választásokra teljesen megújíttatja honlapját (mondták neki, hogy a 2003-as honlapjánank felugró ablaki elavultak). Hát ezért.
    Azonnali kérdések Pettkóhoz>>>
    Pettkó online>>>
  • Elharapóztak a csótányok a Parlament épületében. Tudósítónk szerint svábbogarak területszerzésének lehetnénk tanúi. A parlament biztonsági szolgálata is felfedezte a jelenséget, és Biostoppal ellentámadásba lendült. A sajtószobában tucatnyi döglött példány szaga terjeng.