Piroska
-10 °C
1 °C

Ki bukott a vasárnapi választáson?

2004.12.06. 15:13
A kormányfő szerint a népszavazási kezdeményezés elbukott, a Fidesz szerint viszont a kormánypárti álláspont bukott meg a vasárnapi referendumon. Hétfőn a parlamentben a napirend előtti felszólalások során Dávid Ibolya azt ajánlotta, hogy az Országgyűlés vagy március 15-ig rendezze a határon túliak jogviszonyát, vagy ha erre nem képes, oszlassa fel magát.
SZDSZ: a köztévé megbukott
Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke szerint a Magyar Televízió közszolgálatiságból megbukott a vasárnapi népszavazáson. A kisebbik kormánypárt vezetője hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában kifogásolta, hogy a közszolgálati televízió nem számolt be időben a választási eredményekről. Kuncze Gábor elmondta, az urnák lezárása után, este hét órától fél tízig a közszolgálati Magyar Televízió nem foglalkozott a népszavazás eredményének alakulásával, pedig mindenki ez érdekelt.

"A népszavazási kezdeményezés elbukott, a kezdeményezők és támogatók kudarca világos" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában, hétfőn a parlamentben. A kormányfő utalt arra, hogy a referendumot két, sokak által megkérdőjelezett alacsony támogatottságú, szélsőségesnek és radikálisnak tartott csoport kezdeményezte, amit ennek megfelelően lehetett volna kezelni.

Gyurcsány: a szélsőségesekkel kokettál a Fidesz

"Azért nem így történt, mert egy önmagát polgárinak és konzervatívnak tartó párt úgy gondolta, hogy egyességet köt a szélsőjobboldallal és a szélsőbaloldallal. Gyurcsány a Fideszre utalva közölte, "sutba veti az értékeket és az erkölcsöt, ha hatalmi érdeke úgy kívánja."

"A politikai haszon érdekében velük is összeállnak, szélsőjobbtól a szélsőbalig az erkölcs pártjának képviseletében" - mondta Gyurcsány, kitérve arra, hogy a kórházprivatizáció leállítása kapcsán százból huszonnégy, a kettős állampolgárság ügyében pedig százból tizennyolc szavazó támogatta a Fidesz álláspontját.

Nincs nyertese a népszavazásnak

"Nehéz lesz ezt úgy megszámolni, hogy az jöjjön ki: Magyarország többsége támogatja a Thürmer Gyulától Patrubányon keresztül Orbán Viktorig terjedő szövetséget." Gyurcsány szerint a népszavazásnak nincs nyertese, felelőse van: nem a két szervezet, hanem a magyar jobboldal jobb sorsra érdemes pártja.

Gyurcsány kifejtette, Magyarországon még mindig itt van az a jobboldal által megtestesített veszély, ami egy "nacionalizmusba hajló, enyhén klerikális, szociálisan demagóg, államközpontú jellegzetesen közép-kelet európai képződményt jelent.". Közölte, ez az egyik irány, de létezik egy nyugatias, nyitott, nemzeti tradícióira büszke nem nacionalista, hanem hazafi, demokrata Magyarország is.

Pokorni: ez az önök kudarca

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke válaszában azt kérte, hogy higgadtan közelítsék meg ezt a kérdést. Bírálta Gyurcsány "látható vonzódását", ahhoz, hogy politikai riválisait ostorozza, pocskondiázza. "Ragaszkodjunk a tényekhez" - javasolta a fideszes politikus, megjegyezve, hogy a kormányoldal két nemet javasolt és ez az álláspont kisebbségben maradt. "Ez nem a mi érdemünk, hanem az önök kudarca" - mondta a kormánypártok felé fordulva.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerint a parlament elégtelent kapott a tegnapi szavazáson. Felszólította az Országgyűlést, hogy március 15-ig alkosson a határon túliak jogviszonyát rendező törvényt, vagy ha ez nem sikerül, oszlassa fel magát. Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerint a népszavazás kezdeményezői "megbuktak mint az ólajtó", a Fidesz pedig hátraszaltót akart ugrani, de hanyatt esett.

Lendvai Ildikó a józan ész győzelmének nevezte a vasárnapi eredményeket, amelyektől azonban nem érzik magukat győztesnek a szocialisták. Viszontválaszában a kormányfő felidézte Orbán Viktor a szavazáskor elhangzott gondolatait, miszerint reméli, hogy nem kapufa, hanem gól lesz a referendum eredménye. "Sem gól, sem kapufa nem lett, a labda méterekkel elkerülte a kaput" - értékelte a kormányfő, hozzátéve a Fidesz most a kaput próbálja jobbra balra huzigálni. A miniszterelnök számon kérte a Fideszen, hogy nem terjesztettek be a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvényt, ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Orbán Viktor "ellátogatott a parlamentbe".

Kiss Péter az MVSZ-t bírálta
Kiss Péter kancelláriaminiszter felszólalásában két Indexes cikkre hivatkozva bírálta a Fideszt, amiért az ellenzéki párt kiáll a határon túli magyarok által is bírált Magyarok Világszövetsége mellett. Kiss felidézte Kovács Miklósnak a Kárpátaljai magyar Kulturális Szövetség vezetőjének nyilatkozatát, amelyben úgy vélekedett, hogy Patrubányék teszik gajra a népszavazást, illetve idézte Kasza József vajdasági politikust, aki azt ajánlotta Patrubány Miklósnak, hogy húzzon el újabb népszavazási kezdeményezés helyett.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.