Árpád
-2 °C
9 °C

Hátrányosan különböztetik meg a cigány gyerekeket Pátkán

2003.02.05. 16:04
Kapcsolódó cikkek (1)
A kisebbségi ombudsman vizsgálata szerint a roma gyerekeket eltérő tantervű osztályokba helyezik és a napközis étkeztetés során a cigányok külön étkészletet használnak Fejér megyei Pátka általános iskolájában. Az iskola igazgatónője szerint az eltérő tantervű osztályból van kitörési lehetőség.
A kisebbségi ombudsman vizsgálata szerint hátrányosan megkülönböztetik a cigány gyerekeket a Fejér megyei Pátka általános iskolájában. Kaltenbach Jenő szerdán juttatta el az MTI-hez megállapításait, amelyek szerint megerősítést nyert: a község iskolájában a roma gyerekeket eltérő tantervű osztályokba helyezik és a napközis étkeztetés során a cigányok külön étkészletet használnak.

"Előfordulhatott, hogy a cigány gyerekek kékvirágos, a magyar gyerekeke fehérvirágos tányérból ettek, az anyagukban nem volt különbség" - nyilatkozta az Indexnek Benke Dénesné, a pátkai általános iskola igazgatónője, aki szerint szándékosan soha nem adtak más tányért a romáknak. Az eset után egyébként egységesítették a tányérokat.

Az eltérő tantervű, huszonnégy fős osztályba kizárólag cigány gyerekek járnak, míg a normál tantervűbe csupán két roma iratkozhatott. "Ezek a gyerekek korábban nem jártak óvodába, ezért a jegyző küldte őket a tanulói képességeket vizsgáló bizottságba" - mondta az igazgatónő, aki szerint azért nehéz velük foglalkozni, mert sokszor még magyarul sem tudnak. A beilleszkedésüket nehezíti a hiányzások magas száma. A 24 tanuló eddig 579 napot mulasztott, amelyből csak 80-at tudtak igazolni. Az elmúlt évben egy romalány 18 éves kora után fejezte be a nyolc általánost.

"Az eltérő tantervű osztályból van kitörési lehetőség" - nyilatkozta a pátkai igazgatónő. Egy lány például két év után került át a normál tantervű osztályba, majd sikeresen tett gimnáziumi felvételit, várhatóan az idén érettségizik. Az igazgatónő elmondta még, hogy a vizsgálatra egy novemberi napon került sor, amikor váratlanul - szülői feljelentés nyomán - egy háromtagú bizottság jelent meg az iskolában.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a pátkai szülők egy csoportjának panaszai alapján indított vizsgálatot az ügyben. Az ombudsman összegzése szerint a speciális oktatásra kötelezett roma gyerekek külön osztályokba szervezetten - míg a szintén speciális tanterv szerint oktatandó nem roma diákok integráltan - teljesítik tankötelezettségüket. A különbségtételnek objektív, a gyermekek származásától független indokát a vizsgálat nem tudta megállapítani - olvasható az ombudsman jelentésében, amely szerint ez a gyakorlat a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetését jelenti.

Az ombudsman vizsgálata szerint étkeztetés során a diszkrimináció kétféleképpen nyilvánul meg: a cigány gyerekek egyrészt eltérő étkészletből, másrészt más időpontban étkeznek. Kaltenbach Jenő a legszomorúbb tapasztalatnak azt nevezte, hogy a pedagógusok a legnagyobb természetességgel beszéltek a diszkrimináció különböző formáiról és láthatóan nem voltak tisztában az elkövetett jogsértésekkel.

A jelentés leszögezi: Pátkán a romák és a nem romák közötti szakadékot az előbbiek félelme, kiszolgáltatottsága is táplálja, akik az elkülönülés ellen a nyilvánvaló esélytelenség tudatában nem mernek fellépni. Kaltenbach Jenő szerint erre utal az is, hogy a faluban nem jött létre kisebbségi önkormányzat. Az ombudsman kezdeményezte az iskola igazgatójánál: szüntesse meg a roma és nem roma gyerekek külön étkeztetésének gyakorlatát, és az iskola működjön együtt az úgynevezett Ec-Pec Alapítvánnyal az eltérő tantervű oktatásban részesülő gyermekek integrációjának elősegítésében. A kisebbségi biztos ajánlása szerint az iskolának fel kell mérnie, hogy a roma szülők körében van-e igény a cigány kultúra és nyelv ápolására, és ha igen, meg kell szervezni a cigány kisebbségi oktatást.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.