Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Jogtalan tanszékvezetői kinevezés a Pázmányon?

2003.10.22. 10:30
A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogot oktató osztrák Nadja El Beheiri az Index információi szerint honosított diploma nélkül lett a római jog tanszék tanszékvezető egyetemi docense.
Az Index információi szerint a magyar jogi előírásokat megszegve, szakképzettségi igazolás és a külföldi diploma honosítása nélkül került a katolikus felsőoktatási intézmény egyik vezető posztjára Nadja El Beheiri, osztrák állampolgár.

Szaknyelvi oktatásra jogosítva

Úgy tudjuk, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának oktatói között is hosszú ideje ismert, hogy a fiatal jogásznő a szükséges papírok nélkül került rangos egyetemi pozíciókba. Nyílt titok volt, hogy a római jogi tanszék vezetőjének nincs honosított diplomája, és a szakképzettség magyarországi elismeréséről sincs igazolása. A dékán helyettessé kinevezett Nadja El Beheiri az intézmény kérelmére a magyar hatóságoktól szaknyelvi oktatóként kapott munkavállalási engedélyt.

Hivatalos látogatáson

Az Oktatási Minisztérium külföldi diplomásokkal foglalkozó Ekvivalencia Központja 1999-es határozata elismerte ugyan a jogásznő Bécsben szerzett végzettségét magyar egyetemi diplomának, de kikötötte, hogy a határozat nem helyettesítheti "a szakképzettség elismerését, a felsőoktatási intézmény honosító határozatát". Az Ekvivalencia Központban az Index érdeklődésére azt mondták, hogy személyiségi jogokra való tekintettel nem adhatnak tájékoztatást a honosításról. Az egyetemen pedig azzal utasították el kérdésünket, hogy a jogásznő a katolikus egyház hivatalos delegációjával az egyetem volt rektorának bíborosi kinevezésre Rómába utazott, ezért csak a jövő héten adhatnak felvilágosítást.

Nem akkreditálható

Mint emlékezetes, az egyetem Jog- és Államtudományi Karának 2002-ben is problémája volt a hatósági engedélyekkel. A Magyar Akkreditációs Bizottság megtagadta a távoktatásos jogász egyetemi alapképzés elismerését. A testület azért utasította el beadványt, mert megítélése szerint "a távoktatási forma nem vezeti egyenértékű oklevélhez a hallgatót".

Méltatlan támadás?

Cikkünkre reagálva Szabó Marcel, a Pázmány dékánhelyettese az alábbiak közzétételét kérte az Indextől: "Az egyetem méltatlan támadásnak tartja az Index oldalain vele kapcsolatban megjelenteket, amelyekre a nemzeti ünnepre tekintettel a holnapi napon kívánnak részletesebben reagálni."

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!