Orsolya
7 °C
10 °C

Ellentmondó ítéletek a Postabank-ügyben

2001.02.26. 17:42
Ugyanazon bíróság az előzővel éppen ellentétes első fokú ítéletet hozott egy kisrészvényes kontra Postabank perben. Ezúttal a magyar állam nyert, mivel nem kötelezték arra, hogy részvényenként 14 ezer forintot fizessen ki a megajánlott 5 forint helyett. Az ügyben több per folyik, a tét összesen 10 milliárd forint.
Bár a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának egyik tanácsa tavaly ősszel első fokon arra kötelezte a Pénzügyminisztériumot, hogy az fizessen ki 120 millió forintot a Postabank-kisrészvényesek egy csoportjának, ugyanezen kollégium egy másik tanácsa most ellenkező ítéletet hozott egy hasonló perben.

A perek tárgya az, hogy a pénzintézetben többségi tulajdonrészt szerző állami tulajdonos három évvel ezelőtt darabonként mindössze 5 forintot ajánlott a tízezres névértékű papírokért a kistulajdonosoknak. Amikor 1998 decemberében a részvények értékét töredékére szállította le a Pénzügyminisztérium, több kisbefektető sérelmezte, hogy az állam tulajdonszerzésekor nem tett nekik vételi ajánlatot a megelőző 180 nap tőzsdén kívüli kereskedelmének átlagárfolyamán, ami 140 százalék volt, pedig erre a társasági törvény kötelezte volna. Éppen ezekre a passzusokra hivatkozva ítélt meg 120 milliót a Fővárosi Bíróság tavalyi ítéletében. A megítélt árfolyam 100 százalék felett volt, de nem érte el a 140-et.

A mostani perben ezzel szemben azzal érvelt az eljáró tanács, hogy a részvény árfolyama a cég veszteségéhez mérten csökken, és ezt a tulajdonosoknak viselniük kell. A bíróság elutasította azt az érvelést, hogy a megelőző időszak átlagárfolyama irányadó lenne. Az ítélet indoklása szerint a társasági törvény kistulajdonosokat védő rendelkezéseinek nem aza célja, hogy a részvényeseket mentesítse saját korábbi gazdálkodásuk következményei alól.

A kisrészvényesek nem léptek együtt, ezért a fent említett kettőn felül további húsz per folyik, de ezek még az elsőfokú ítéletig sem jutottak el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!