Judit
3 °C
6 °C

Pécs 2010: Késésben a fejlesztési projektek - lemondott a kulturális főtanácsadó

2006.06.08. 13:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Lemondott tisztségéről Pécs kulturális főtanácsadója, a baranyai megyeszékhely Európa kulturális fővárosa pályázatának egyik fő alkotója. A városvezetés szerint a lépésnek nincs konkrét előzménye. Egy pécsi civil szervezet hétvégi konferenciáján megállapította, hogy késésben vannak a fa kulturális fővárosi pályázattal összefüggő fejlesztések, ami komoly következményekkel járhat.

"Takáts József kedden emailbenközölte Toller László polgármesterrel és velem is, hogy elfáradt, ezért minden eddigi tisztségéről lemond, s a továbbiakban nem kíván közreműködni a program végrehajtásában" - mondta el Kunszt Márta, Pécs kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a Népszabadságnak csütörtökön. Hozzátette: Takáts József egyúttal megváltoztatta email címét, telefonszámát, így azóta nem is tudtak beszélni vele.

Kunszt szerint a lemondásnak nem volt konkrét előzménye. Bár voltak viták Takáts József és a városvezetés között a program elemeinek megvalósításáról, de eddig mindig dűlőre tudtak jutni. Az elmúlt egy hónapban pedig semmiféle nézeteltérésük nem volt.

Kunszt Márta a napilap azon feltételezésére, mely szerint a lemondás összefügghet azzal, hogy csúsznak a programhoz kapcsolódó beruházások előkészületei, azt mondta: a nagyobb fejlesztések esetén valóban feszített az ütemterv, de minden létesítményt határidőre át fognak adni.

A fejlesztési program öt kulcsprojektje: a Zenei és Konferenciaközpont, Zsolnay Kulturális Negyed, "Nagy Kiállítótér", Tudásközpont, Közterek és parkok újjáélesztése. A beruházások indításával és menetrendjével kapcsolatos javaslat június 22-én kerül a közgyűlés elé. A hangversenyterem tervezésére már meghirdették a pályázatot, a nagy kiállítótér, a könyvtár, a Zsolnay-negyed, valamint a terek és vizek projekt is előkészítés alatt áll.

Tarrósy István, a programok tervezésén, a rendezvények marketingjén, kommunikációján és a nemzetközi kapcsolatain dolgozó Pécs 2010 Menedzsment Központ igazgatója azt mondta: a program pécsi vezetőire rengeteg teher hárul, Takáts József döntése azonban őt is meglepte. A Pécsi Tudományegyetem irodalomtörténésze szellemi vezetőjévé vált a Pécs Európa kulturális főváros 2010 programnak. "Távozása nagy veszteség, mert bár vannak pótolható emberek, ő nem tartozik közéjük".

A hétvégén egy civil szervezet, a Kultúra 2010 Társaság konferenciát rendezett a közterek tervezett revitalizációjáról. A kétnapos tanácskozáson felszólaló építészek, városrendezéssel és örökségvédelemmel foglalkozó szakemberek, táj- és kertépítők, kultúrantropológusok egyaránt úgy ítélték meg: a 2010-es munkák előkészületei komoly késében vannak. Példaként említették, hogy a galéria és a hangversenyterem esetében a nemzetközi tervpályázat kiírása és kiértékelése nyolc, a kivitelező - közbeszerzéssel történő - kiválasztása és a műszaki engedélyek beszerzése 16, a kivitelezés 18, a próbaüzemelés négy hónapot vesz igénybe.

A konferencia több résztvevője szerint az EKF-beruházások megvalósításához fel kellene állítani egy - a polgármesteri hivatal műszaki osztályától független, ám azzal együttműködő - főépítész-irodát. Erre azért lenne szükség, mert a polgármesteri hivatal apparátusa nem alkalmas egy ilyen nemzetközi kitekintést igénylő, komplex beruházási program irányítására, pályáztatására, engedélyezésére, lebonyolítására.

A kulturális tárca az MTI megkeresésére azt a választ adta, hogy nem kívánják kommentálni, hogy lemondott Pécs kulturális főtanácsadója.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.