Judit
-2 °C
8 °C

Pelczné nem volt elég jó Kövérnek

2006.05.26. 19:48
Miskolcon, Pécsen és Szegeden a választók segítségével keres magának polgármesterjelöltet a Fidesz. Pedig az ellenzéki pártnak mindhárom városban volt már polgármesterjelöltje, Miskolcon például pont az egyik Fidesz-alelnök, Pelczné Gál Ildikó.

Az önkormányzati választások előtt a Fidesz Miskolcon, Szegeden és Pécsett, a demokrácia kiterjesztésének egyik lehetőségeként titkos polgármesterjelölt-választást tart, jelentette be Kövér László pénteken, a Lakiteleki Népfőiskolán tartott sajtótájékoztatón.

Kísérleti jeleggel

"Kísérleti jelleggel, Miskolcon, Szegeden és Pécsett arra kérjük a helyi szervezeteket, hogy tartsanak »polgármester-jelölti előválasztást«" - mondta a Fidesz országos választmányának az elnöke. Kövér László elmondta, hogy bárki tehet személyi javaslatot az adott város polgármesterjelöltjére, a Fidesz helyi szervezetének vagy szövetségeseinek, természetesen az érintett személy beleegyezésével. Az ajánlott személyek közül egy testület választja ki azokat, akik közül a város választópolgárai titkos szavazással dönthetik el, ki legyen a Fidesz polgármesterjelöltje.

A választmány elnöke és a helyi szervezet által felkért, a helyi közéletben nevet, tekintélyt szerzett emberekből álló testület "kiszűrvén azokat, akik nem polgári értékrendjükről ismertek a helyi közéletben" kiválaszt többet, de legalább hármat, akik hajlandóak a megmérettetésben részt venni.

Kötelező érvénnyel

Kövér László elmondta, hogy azt kéri a szombaton ülésező országos választmánytól, hogy ezt a javaslatot fogadja el a három város számára kötelező érvénnyel, de a többi városban is kipróbálhatják a Fidesz szervezetei a jelölésnek ezt a demokratikusabb formáját. Az MTI kérdésére a választmány elnöke elmondta, hogy a helyi szervezetekre bízták, hogyan oldják meg a titkos választást.

Kövér emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnök megválasztása előtt már felkérték az embereket hasonló véleménynyilvánításra, igaz, az nem volt titkos, de egyfajta orientációt jelentett a jelöltek között. "Mint látjuk, nem volt sikertelen" - fűzte hozzá.

Pelczné sem volt elég jó jelölt

A bejelentés némileg meglepő vonatkozása, hogy mind a három városban volt már polgármesterjelöltje a Fidesznek, Miskolcon Pelczné Gál Ildikó, a Fidesz egyik alelnöke. Pelczné ugyanakkor ringbe szállt ugyan egyszer már a posztért négy évvel ezelőtt, de akkor csúnyán kikapott a város mostani polgármesterétől Káli Sándortól, aki több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint Pelczné.

Pártközeli forrásaink szerint Orbán Viktor pártelnök rendcsinálásának része, hogy megfosztja a városi Fidesz-szervezetet a polgármesterjelölt-választás lehetőségétől. Úgy tudjuk, Orbán nem volt elégedett sem a szegediek által polgármesternek szánthelyi vállalkozóval, Oláh Jánossal, aki mindössze egy éve lépett be a Fideszbe, így nem tartották "eléggé fideszesnek".

Páva Zsolt se biztos, hogy próbálkozhat

Páva Zsoltot is hiába választotta meg a pécsi Fidesz. Az1994 és 1998 között már polgármesterkedő politikus a legutóbbi parlamenti választáson alulmaradt szocialista riválisával, Bókai Endrével szemben. De tény az is, hogy 1998-ban, amikor a Fidesz kormányra került, nem Pávát indította újra, hanem az ősfideszes Trombitás Zoltánt.

Orbán: se kormány, se kormányprogram
"Több mint négy hét telt el a választások óta, de se kormány, se kormányprogram, csak egy gigantikus megszorító csomag körvonalai" - mondta Orbán Viktor pénteken Lakiteleken. A Fidesz elnöke szerint egy minden eddiginél nagyobb megszorító csomag bevezetésére készül a következő kormány, amit reformnak nevez. "De ha szétbontjuk ennek a csomagnak a szálait, akkor azt látjuk, hogy kivétel nélkül mind valójában elvonás" - tette hozzá.

Orbán Viktor a reformokat szükségesnek nevezte, "de a pénzbehajtás és a megszorítás" nem az. A politikus szerint hiba lenne azt hinni, hogy a választás arról szól, ki gyakorolja a hatalmat, mert nem csak ez a kérdés, hanem az, hogy merre menjen Magyarország. A választás nem egy "hatalomtechnikai játszma", hanem valójában a következő négy év haladási irányának a kijelölése - fűzte hozzá.

A Fidesz elnöke beszélt arról, hogy veszély fenyegeti az ingyenes oktatást, az ingyenes egészségügyet, és adóemelésekre készül az új kormány. Kifejtette, hogy a kormány előző négy évi munkája nem többletet eredményezett, hanem éppen ellenkezőleg, pénzügyi válságba vitte az országot, jelentősen megnövelve az államadósságot. Kiemelte: a választások után nagyobb a bizonytalanság, mint előtte volt. Ennek legfőbb okát abban látja az ellenzéki politikus, hogy eltitkolják az ország valós helyzetét.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.