Auguszta
5 °C
22 °C

Veres János

2006.05.31. 10:39

Nyírbátorban született 1957-ben, nős, két fia van, felesége az idei választáson az MSZP Szabolcs megyei listájáról szerzett mandátumot. Veres János agrármérnök, mérnök-szakközgazdász, egyetemi doktor, németül és angolul beszél. Az MSZMP tagja 1979-től, majd az MSZP alapító tagja, 1991 és 1997 között a párt Szabolcs megyei elnökségének tagja. Pénzügyi államtitkár 2003. márciusától 2004. októberéig, majd Gyurcsány Ferenc kabinetfőnökéből 2005 áprilisában lett pénzügyminiszter. A nyolcvanas évek közepétől mezőgazdasági vállalkozásoknál gazdasági vezető, 1990-től vállalkozások tulajdonosa és ügyvezetője, családi gyümölcsösei jelenleg is vannak, 15 ingatlanban - erdőkben, szántókban, gyümölcsökben és házakban - van legalább résztulajdona.

Legfőbb kihívások

  • Az euróbevezetéshez szükséges kritériumok teljesítése: az államháztartási hiányának 3 százalék alá csökkentése és az államadósság 60 százalék alatt tartása.
  • Az államháztartási hitelesség helyreállítása
  • Versenyképességet ösztönző adóreform
  • Az államreform finanszírozási hátterének megteremtése
  • Az autópálya-fejlesztési program végigvitele úgy, hogy sikerüljön egy, az Eurostat szemét nem szúró, a magyar költségvetési hiányát nem növeli finanszírozási módszert kitalálni (a gazdasági miniszterrel közösen)

Esélyek, buktatók, ellenlábasok

Az SZDSZ nem ambicionálta korábban sem a pénzügyminiszteri posztot, a szocialistákon belül sincs komoly ellenlábasa, így az sem lenne meglepetés, ha esetleges utódja nem pártkatona lenne, hanem kívülről érkezne, mint 2002-ben László Csaba. Ha tartósan nem sikerül a deficitet a kívánt szinten tartani - márpedig az elmúlt években ez soha nem sikerült -, akkor az euróbevezetés elhalasztásával egyidejűleg - párton belüli népszerűsége ellenére is - távozni kényszerülhet. Az elmúlt ciklusban négy év alatt három pénzügyminiszter fogyott.

Kinek az embere

A szocialista frakció egyik legnépszerűbb politikusa, aki azonban információink szerint nem számít Gyurcsány Ferenc egyértelmű bizalmasának.

Ő mondta

"Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlesztési lehetőségeiből a következő négy évben aszerint differenciáltan fognak minősülni az egyes települések, amilyen választási eredmény 23-án születik" (polgármesteri fórum Mátészalkán, 2006. április 14.)

"Az eván változtatni kell, mert be kell zárni azt a kaput, amely most sokak számára a költségvetés megcsapolására szolgál" (lakossági fórum, 2005. június 13.)

"Nincs semmiféle olyan szándék, hogy a szeptember elsejéig benyújtandó újabb konvergenciaprogramban a bevezetés halasztását fogalmaznánk meg" (a konvergenciaprogram legutóbbi visszadobására reagálva, 2006. január 11.)

"Ha majd ön is annyit fog kapálni azért a vagyonért, amennyit én kapáltam gyerekkoromtól kezdve, akkor majd legyen büszke rá, hogy megőrizte azt, amit nagyapja, édesapja felhalmozott" (országgyűlési vita, 2005. október 17.)

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!