Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Medgyessy elsőfokon megnyerte sajtóperét

2002.01.10. 12:52
Első fokon megnyerte a Magyar Demokrata ellen indított sajtóperét Medgyessy Péter, az MSZP kormányfő-jelöltje. A lap ugyanis bizonyítékot ígért a csütörtöki tárgyalásra, ám végül nem tudta igazolni, hogy a Gresham-palota eladását megszavazó szocialista önkormányzati képviselők pénzt kaptak volna voksaikért.
Elsőfokon megnyerte a Magyar Demokrata ellen indított sajtóperét Medgyessy Péter, a szocialisták kormányfő-jelöltje. A lap azt állította, hogy a Gresham-palota eladását megszavazó szocialista önkormányzati képviselők "kenőpénzt" kaptak voksaikért. A lapot helyreigazításra kötelezték, melynek 15 napon belül kell eleget tennie az újságnak, ám a tárgyalást követően Bencsik András főszerkesztő úgy nyilatkozott: fellebbezést nyújtanak be. A bíróság nem kötelezte viszont elsőfokú határozatában bocsánatkérésre a Magyar Demokratát, a bíróság ugyanis úgy értékelte: a sajtótörvény szerint csak helyreigazításra kötelezhető egy lap.

Az V. kerületi önkormányzat szocialista frakciójának egyik tagját jelölte meg informátoraként az az újságíró, akinek a Magyar Demokrata című hetilapban megjelent cikke miatt Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt, illetve cége, a Medgyessy Tanácsadó Kft. sajtóhelyreigazítási pert indított.

Az újságíró nem találkozott az informátorral

A Magyar Demokrata írásának szerzője az informátor férfi nevét nem árulta el, s mint a csütörtöki tárgyaláson kiderült nem is találkozott vele.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön folytatódott perben a felperes azt kifogásolja, hogy a Magyar Demokrata tavalyi 46. számában - és a Magyar Nemzetben is - azt közölték, hogy az V. kerületi képviselők a Gresham-palota kapcsán 1998 karácsonyán különböző értékű pénzösszegeket kaptak Medgyessy Péter cégétől.

Személyes bosszúra hivatkozott a telefonáló

A csütörtöki tárgyaláson Rozgics Mária, a cikket író újságíró elmondta, hogy az írásában is megjelentetett, a tanácsadó cég és a szállodát építtető cég közötti szerződést névtelen levélben kapta. Majd később felhívta őt egy férfi, aki az V. kerületi önkormányzat MSZP frakciójának tagjaként mutatkozott be, és közölte, hogy a történtekkel kapcsolatban további információkat ad majd neki.

A telefonáló mindezt azzal indokolta, hogy "ez a személy" átverte őket, ezért "kikészíti" őt, tudja meg mindenki, milyen emberrel van dolga. Az újságíró nem nevezte meg az informátort, mert - mint mondta - mindkettőjüket életveszélyesen megfenyegették.

A felperes ügyvédje megnevezte az MSZP-frakció három férfi tagját, de az újságíró nem válaszolt arra a kérdésre, hogy köztük van-e az informátora.

Előzmények

A kormányfőjelölt úgy véli, a két újság megsértette személyiségi jogait, ezért polgári pert indított a Magyar Demokrata és a Magyar Nemzet ellen. A bíróság január 4-én elnapolta a pert, mert a lapok bizonyítási eljárást kezdeményeztek.

A szocialisták szerint Medgyessy nem befolyásolt

Az elsőként a Magyar Demokratában publikált, de a kormánypárti napilaphoz is eljuttatott dokumentum szerint a luxusszállodát építő Gresco Rt. azzal bízta meg a kormányfőjelöltet, hogy teremtsen kapcsolatot "a jóváhagyási procedúrában és a szerződésben foglalt feladatok végrehajtásában résztvevő, az MSZP sorába tartozó képviselőkkel".

A szocialisták úgy nyilatkoztak: Medgyessy Péter részéről a befolyásolásnak semmiféle szándékával soha nem találkoztak, sem tőle, sem mástól anyagi ellenszolgáltatást nem kértek és nem kaptak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!