Piroska
-10 °C
1 °C

Újjáépítés Pepó romjain

2003.05.06. 11:29
Egyelőre nem válaszolt az SZDSZ vezetője arra a kérdésre, hogy miért kellett Kóródi Mária helyett új minisztert kereseniük a zöld tárca élére. Persányi Miklós saját magáról azt mondta mai sajtótájékoztatóján, hogy egész életét az állatvilágra és a környezetvédelemre tette fel.
Vélhetően azért kellett Kóródi Mária helyett új környezetvédelmi minisztert keresnie az SZDSZ-nek, mert nem sikerült megbírkóznia a környezetvédelmi tárca feladataival, amely egyrészt az emberek környezettudatos gondolkodásának megváltoztatása, másrészt a Pepó-korszak bürokratikus káoszának felszámolása lett volna. A valódi okokról azonban egyelőre nem beszél az SZDSZ, Kuncze Gábor gyakorlatilag kitérő választ adott arra, hogy ha a kormány és pártja is elégedett volt Kóródi Mária leköszönő környezetvédelmi miniszter munkájával, akkor milyen új feladatokhoz kerestek új embert.

A környezettudatos gondolkodás legyen erőteljesebb

Persányi Miklós
Persányi Miklós, az SZDSZ által felkért új környezetvédelmi miniszter a jövőbeni munkájáról csupán annyit árult el, még mindig gondot jelent a tárcánál a Pepó-korszakra jellemző szakember-exodus. Abból is következtetéseket lehet levonni, hogy Persányi szerint túlduzzasztott a tárca apparátusa, és a teljesítmény lesz ezek után a döntő.

Az SZDSZ-nek csak néhány napja volt új miniszter után nézni, miután Medgyessy többszöri egyeztetésen felvetette Kunczénak a minisztercserét, amit az SZDSZ "akceptált". Előbb Kiss Zoltánt, a minisztérium politikai államtitkárát kérték fel, de ő nem vállalta. S hogy, kit találtak? "Liberális emberről van szó" - kezdte Persányi bemutatását mai sajtótájékoztatóján Kuncze Gábor. Persányiról Kuncze megjegyezte továbbá, hogy mindenki ismerheti, akinek gyereke van, és járt már az állatkertben - utalt arra, hogy a szabaddemokrata tárca új vezetője a fővárosi állatkert vezetői székét cseréli a miniszterire.

A környezetvédelem nemzeti ügy

Persányi szerint a környezetvédelem olyan nemzeti ügy, amelyben nincs helye a megosztottságnak. Ezt megerősítendő elmondta, hogy már az előző kormány prominenseitől is nagy segítséget kapott a környezetvédelem - és kisebb közegében, az állatkert megújítása - terén. Ide sorolta Pokorni Zoltánt, Illés Zoltánt, és Matolcsy Györgyöt. Persányi egyébként még állatkerti munkája, és a rendszerváltás előtt a környezetvédelemért felelős hivatalban dolgozott.

A leköszönő Kóródi Máriával kapcsolatban Kuncze az Indexnek elmondta, hogy "országgyűlési képviselő, s szeretném, ha a jövőben maradna a környezetvédelmi feladatoknál". Erre lehetősége lenne például a környezetvédelmi bizottságban, amelyben viszont az SZDSZ csupán egyedül Gusztos Péterrel képviselteti magát.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy a a miniszterelnök nem kért más szabaddemokrata tárca élén változást, államtitkári szintekről viszont nem esett szó. Pontosabban egyről, a környezetvédelmi minisztérium politikai államtitkáráról, Kiss Zoltánról azt mondta, hogy továbbra is a tárcánál marad.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.