Natália
-3 °C
8 °C

Megsemmisítették Grespik kripta-nyitó határozatát

2001.05.03. 20:24
Grespik László túllépett hatáskörén, amikor engedélyezte a Megamorv Petőfi Bizottságnak, hogy felnyithassa a Petőfi-kriptát, és a költő édesanyjának csontjait vizsgálat alá vesse, így Pintér Sándor megsemmisítette a hivatalvezető határozatát. A Magyar Tudományos Akadémia volt Petőfi Bizottsága ezzel egyidőben kijelentette: a barguzini leletek minden kétséget kizáróan egy nőtől származnak.
Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön megsemmisítette Grespik Lászlónak, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetőjének a Petőfi-család kriptájának felnyitására kiadott határozatát. A kripta felnyitását a Megamorv Petőfi Bizottság kérésére engedélyezte a hivatalvezető, hogy a költő édesanyjának csontjaival összevethessék a Barguzinban kiásott, Petőfi földi maradványainak tartott csontokat, és elvégezhessék az esetleges rokonságra fényt derítő DNS vizsgálatot

A hivatalvezető nem illetékes

Grespik engedélyét egy héttel ezelőtt függesztette fel a Fővárosi Bíróság a főváros kérésére. Tiba Zsolt főjegyző az MTI-nek úgy nyilatkozott: a belügyminiszter a bírósághoz hasonlóan azt állapította meg, hogy ez ügyben a hivatalvezető nem rendelkezik hatáskörrel, illetve, hogy nem is született e kérdésben olyan elsőfokú határozat, amit a hivatalvezető felülbírálhatott volna. Emellett a Belügyminisztérium úgy véli, a nemzeti sírkertekben lévő sír felnyitásához a Nemzeti Kegyeleti Bizottság hozzájárulására van szükség, amely már hetekkel ezelőtt úgy nyilatkozott: nincs szükség a sírbolt felnyitására.

Grespik még nem nyugszik

Grespik tiszteletben tartja és végrehajtja Pintér Sándor döntését
Grespik László az ügyben úgy nyilatkozott: tiszteletben tartja és végrehajtja Pintér Sándor döntését, ezért várhatóan nem fordul emiatt a bírósághoz. A hivatalvezető azonban megjegyezte, hogy egy esetben változtatna ezen az álláspontján, mégpedig ha kiderülne ha egy általa frissen fellelt jogszabályi hely alapján bebizonyosodik, hogy ez ügyben sem a fővárosnak, sem a közigazgatási hivatalnak, sem a Belügyminisztériumnak nincs hatásköre. Grespik egyelőre még tanulmányozza ennek a jogszabálynak a hátterét, és ha bebizonyosodik a feltételezése, akkor nyilvánosságra hozza azt, hogy szerinte melyik szerv rendelkezik ezzel.

MTA: a barguzini lelet egy nőtől származik

"Semmilyen olyan bizonyíték nem került elő, amely alátámasztaná, hogy a barguzini leletek Petőfi földi maradványai"- jelentette ki csütörtökön Kosáry Domokos, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke egy sajtótájékoztatón, amelyet az akadémia volt Petőfi Bizottságának tagjai a sírbolt felnyitása ellen foglaltak állást.

Kiszely István antropológus a csontvázat rosszul határozta meg, és 1996 óta félrevezeti a közvéleményt - hangoztatta Kovács László régész, aki négy egymástól független vizsgálat eredményét ismertette, amelyek egybehangzóan azt állították, hogy a barguzini lelet egy nőtől származik. A volt Petőfi Bizottság tagjai szerint mivel nincsen bizonyíték arra, hogy a többször megvizsgált csontok Petőfi földi maradványai, hogy egyáltalán férfitól származtak-e illetve, hogy a költő járt-e Szibériában, felesleges a családi sírbolt felnyitása. Kiszely István antropológust és Morvai Ferenc vállalkozó jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodik, így nem tudtuk utolérni őket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.