Dömötör
11 °C
14 °C

'Az önkormányzatok nem támogathatják a pártokat'

2003.09.23. 15:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Vége az ingyenes párthelyiség-használatnak - adta hírül az Info Rádió. A Legfelsőbb Bíróság nemrég meghozott ítélete szerint ellentétes a pártok működéséről szóló törvénnyel, hogy kerületi szervezeteik jelképes összegért használhatják az önkormányzat által számukra biztosított helyiségeket.
A Fővárosi Közigazgatási Hivatal már három éve jelezte kifogásait azoknak a budapesti kerületeknek, ahol a pártok nulla forintért, vagy jelképes összegért bérelhették az önkormányzati helyiségeket.

Piaci alapú bérleti díjjal számolhatnak

Az Info Rádió értesülése szerint a napokban kapták meg az érintettek a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati ítéletét, amely a Fővárosi Közigazgatási Hivatal és az V. kerület vitájára tett pontot. A hivatal azt kifogásolta, hogy a pártok jelképes összegért használhatták az önkormányzat által számukra biztosított helyiségeket. Ez a gyakorlat véleményük szerint ellentétes a pártok működéséről szóló törvénnyel, amely kimondja, hogy a pártok költségvetési szervtől vagyoni hozzájárulást nem fogadhatnak el.

A közigazgatási hivatal álláspontja szerint a kedvezményes bérleti díj ilyen támogatás, ezért az erről szóló rendeleteket meg kell semmisíteni, és piaci alapú bérleti díjat kell megállapítani. Ez több kerületi önkormányzat esetében például hetven-nyolcvanszoros díjemelkedést jelentett.

Az V. kerület elvesztette a pert

A közigazgatási hivatal három éve ismertetett álláspontját öt kivétellel az összes kerületi önkormányzat elfogadta, majd további két kerület is csatlakozott hozzájuk. Az V. kerület ügyében a Fővárosi Bíróság úgy döntött, hogy mivel a kerületi képviselő-testület nem költségvetési szerv, így a párttörvény nem alkalmazható rá. Az ítélettel szemben a közigazgatási hivatal felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz, amely egy időközben meghozott alkotmánybírósági határozat alapján végül a hivatalnak adott igazat - közölte az Info Rádió.

A végső döntés szerint az V. kerületnek meg kell semmisítenie a pártoknak jelképes összegért juttatott helyiségekről szóló rendeletét, és új rendeletet kell alkotnia. A két másik budapesti kerülettel folytatott perben várhatóan szintén ilyen ítélet születik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.