Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Vörös csillagot, horogkeresztet plakátoztak Budapesten

2004.04.23. 09:38
Eljárást indított a rendőrség két férfi ellen, akik horogkeresztet és vörös csillagot ábrázoló, valamint EU-ellenes plakátokat ragasztottak ki Budapest területén.
A rendőrség önkényuralmi jelképek használata miatt indított eljárást két férfi ellen, akik a fővárosban horogkeresztet és vörös csillagot ábrázoló, valamint EU-ellenes plakátokat ragasztottak ki - közölte a BRFK sajtóügyeletese péntek reggel az MTI kérdésére.

A 21 éves és a 45 éves férfi csütörtökön éjszaka helyezte ki a plakátokat. A VII.kerületi rendőrkapitányság a férfiakat kihallgatta, majd elengedte őket - tájékoztatott Horváczy Emese.

A kiragasztott plakátokon két kézfogás látható, az egyik horogkereszttel, a másik vörös csillaggal jelzett. A harmadik, csak egy kézfogásra nyújtott kézen az uniós zászló látható, alatta következő felirattal: "Lehet NEMET is mondani!" A plakátokon Szabad Magyarországért Mozgalom felirat is olvasható.

A Szabadságharcosok elnevezésű szervezet MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy mintegy ezer nagyméretű plakátot ragasztottak ki csütörtök éjszaka Budapesten. A közlést Budaházy György és Novák Előd jegyzi.

Budaházy György a Szabad Magyarországért Mozgalom tagja. Neve és személyisége 2002-ben, az Erzsébet híd lezárásakor vált ismertté.

Tájékoztatni akartak
Budaházy és Novák vitatják a rendőrségi eljárást. Szerintük az EU-csatlakozás hátrányait ismertetni merőkkel már nem csak a parlamenti pártok, hanem a rendőrség is szembeszáll. Közleményükben arra hivatkoznak, hogy tudomásuk szerint az önkényuralmi jelképek ilyen ábrázolása nem bűncselekmény, mert a Btk. 269/B. § (2) bekezdése szerint nem büntethető, aki a cselekményt "a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el".

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.