Előd
7 °C
16 °C

Számokkal kampányolt a pénzügyminiszter

2006.01.29. 17:27
Kapcsolódó cikkek (1)
Az elmúlt négy év gazdaságpolitikája igazolta azt, hogy Magyarország gazdaságát megalapozott adócsökkentésekkel exportvezérelt, egyensúlyőrző pályára lehet vezetni, felzárkózó, dinamikusan növekvő gazdaságot lehet alakítani, mondta Veres János pénzügyminiszter vasárnap Budapesten. A szocialisták a sajtótájékoztatót Orbán Viktor évértékelőjével egy időben tartották.

A Hiller István szocialista pártelnökkel Elszámolás 2006 címmel tartott sajtótájékoztatón a pénzügyminiszter az előző és a jelenlegi kormányzati ciklusok gazdasági adatait összehasonlítva azt mondta: 2008-ra teljesíthetők az euró bevezetése előfeltételének tekintett maastrichti kritériumok.

A leggyorsabb felzárkózás

A pénzügyminiszter ismertetése szerint az infláció az elmúlt 4 év alatt a Fidesz-kormány 10 százalék körüli értékéről 2-3 százalék körülire csökkent, az államadósság az uniós átlag alatt, a GDP 57,7 százalékán áll.

Veres János az Eurostat adatai és kormányzati statisztikák alapján elmondta: a magyar gazdaság növekedése az EU huszonötök átlagát 2,3 százalékkal haladja meg, míg a Fidesz kormányzása idején ez az adat 1,6 százalék volt. A visegrádi négyek közül Magyarország felzárkózása a leggyorsabb, az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számolva az uniós átlag 63,2 százaléka.

Emelkedtek a reálbérek

Az államháztartás hiánya a GDP arányában a 2002-es 8,4 százalékról folyamatosan csökkent, tavaly 6,1 százalék volt. A további csökkentés pályája megtervezett, az idei évre teljesülhet a 4,7 százalék.

Az államadósság szintén folyamatosan csökkent az elmúlt három évben, a GDP százalékában 57,7 százalék volt 2005-ben, míg az eurózóna átlaga 70 százalék. A reálbérekről elmondta: az elmúlt négy év alatt folyamatosan emelkedtek, a jelenlegi átlag az 1998-as érték 149,2 százaléka.

Csökkentek a terhek

Az államháztartás összes adó- és járulékbevétele a GDP százalékában 2000-ben 39,5 százalék volt, 2002 óta folyamatosan csökkenve 2005-re 38 százalék lett, idén az áfacsökkentés miatt 36,3 százalék.

Veres János szerint az Orbán-kormány alatt 3.500 forintot vettek ki egy 80.000 forintot kereső dolgozó borítékából, addig idén egy 108.000 forintot kereső borítékába 10.100 forintot tesznek be az adócsökkentéssel.

Leminősítés a kampány miatt

Szólt arról, hogy a tb-járulék 1998 óta 10 százalékponttal csökkent, míg a tételes egészségügyi hozzájárulást az idei évtől megszüntették. Sikernek nevezte, hogy a társasági adó mértéke az adóalap 10 százalék körüli mértékéről tavaly 8,4 százalékra, idén 6,3 százalékra csökkent.

Veres elmondta: a Standard and Poor,s nemzetközi hitelminősítő intézet azért rontotta stabilról negatívra Magyarország adósságkockázati kilátását, mert ezzel kívánja felhívni a figyelmet a kampányban során elhangzott "felelőtlen gazdasági ígéretek" veszélyére.

Összességében úgy vélekedett, hogy a gazdaságot a gyarapodás és csökkenő adók jellemzik, és ez a tendencia fenntartható.