Auguszta
4 °C
22 °C

Pokorni: Hornék is fejlesztésnek nevezték a privatizációt

2005.09.14. 15:16
A Magyar Szocialista Párt elnöke "végre egységes álláspontot" akar a Fidesztől a privatizációról, az ellenzéki párt alelnöke viszont azt szeretné, ha egy kéthamados törvényben határoznák meg azt a hét törzsvagyont, amelyet semmiképpen sem adnának el. Találkoztak az MSZP-s és a fideszes vezetők.

A privatizációval kapcsolatos kérdések szerepeltek Hiller István szocialista pártelnök és Pokorni Zoltán fideszes alelnök szerdai találkozóján az MSZP székházában. Az egyórás megbeszélés után a két különböző helyszínen tartottak sajtótájékoztatót. A találkozó egyetlen közösen megfogalmazott kívánságaként azt említették, hogy a privatizációnak véget kell vetni. Pokorni azt mondta, nem akarnak a szavakon lovagolni, azaz a privatizációt befejezni vagy leállítani: egyre megy.

Fejlesztésről szólna

A szocialisták egy olyan törvényt akarnak, amelyet a parlament kétharmadánál is többen támogatnak, és amely a "fejlesztéseknek" nem áll útjába. Az MSZP elnöke szerint fejlesztésről szól a BA Rt. mostani privatizációja is, amely tulajdonképpen nem magánosítás, hanem a kezelői jog áttétele. Hiller szerint aki meg akarja akadályozni a Budapest Airport Rt. fejlesztését, az nem akarja, hogy "Budapest a régió központja legyen, az nem akarja a gyorsvasutat Ferihegy és a városközpont között, az nem akarja csökkenteni az államadósságot".

Hiller javasolta a törvény mellékletében felsorolná azokat az állami vállalatokat, amelyeket nem magánosítanának. Ezek között említette a Postát és a Tokaj Kereskedőház Rt.-t. Pokorni szerint a megbeszélésen Hiller csak feles törvényről beszélt.

A közlekedés állami kézben

A fideszes alelnök szerint kétharmados törvényben rögzítetten (visszavonhatatlan garanciával), összesen hét céget és intézménytípust kellene állami kézben tartani. Ezek a posta, a vasút, az autópályák, a Budapest Airport Rt., a Volán, a Magyar Villamos Művek és a kórházak. Az Index kérdésére Pokorni közölte, hogy "nem vésnék betonba" ezek privatizációs tilalmát, de nem szeretnék, ha - bármelyik párt kerül hatalomra - a költségvetési lyukakat ezeknek a cégeknek az eladásából tömködnék be.

A fejlesztésről szóló privatizáció szerinte nem újdonság, példaként említette a ferihegyi II-es terminál építését, amit a Horn-kormány ugyanezzel az érvvel - azaz, hogy a fejlesztésbe külső, magán pénzeket vonnának be - indított el. Az 5,5 milliárdos projektbe beszálló kanadai cég viszont csupán négymillió forintot fektetett be, ezért az Orbán-kormány "kirakta őket".

Pokorni szerint a cégek privatizációját a kisebbik kormánypárt szorgalmazza, a nagyobbik - ebben a kérdésben - józanabb politikát folytat. Kérdésünkre, hogy a privatizációról ő fog-e a továbbiakban is egyeztetni, vagy az egyeztetésekbe Orbán Viktor pártelnök is belefolyik, azt mondta, ezen még nem gondolkozott.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.