Aladár, Álmos
-2 °C
9 °C

Éles ellentétek a kisgazdáknál

2001.02.14. 20:57
Pokol Béla (FKGP) országgyűlési képviselő fegyelmi eljárást kezdeményezett a kisgazda frakcióban Szentgyörgyvölgyi Péter, a képviselőcsoport általános helyettes vezetője ellen, mert szerinte a tisztviselő szabálysértést követett el, amikor kedden összehívta a képviselőcsoport ülését, ahol ,,puccsot kíséreltek meg a frakció vezetője ellen." Bánk Attila szerint nyilvánvalóan félreértés történt, ugyanakkor úgy gondolja, hogy a többség őt támogatja. Két megyei kisgazda szervezet mindeközben nyilatkozatban ítélte el a Pokol nevével fémjelzett Polgári Platform megalakítását, mert az szerintük bomlasztja a párt egységét.
Pokol Béla
Pokol Béla (FKGP) országgyűlési képviselő szerdán fegyelmi eljárást kezdeményezett a kisgazda frakcióban Szentgyörgyvölgyi Péter, a képviselőcsoport általános helyettes vezetője ellen, álláspontja szerint ugyanis a frakcióvezető-helyettes megsértette a képviselőcsoport szabályzatát, amikor kedden összehívta a frakció ülését. Pokol Béla szerint ezt a szabályzat szerint csak a frakció vezetője jogosult megtenni, és ennek súlyos következményei lehettek volna, mivel puccsszerűen Bánk Attila frakcióvezető leváltását is megkísérelték.

A politikus úgy vélte: az FKGP országos elnöksége nem volt jogosult arra, hogy Horváth Béla hasonló - Gyimóthy Géza ellen indítványozott - fegyelmi eljárásra vonatkozó kérését elutasítsa.

Bánk: ,,Nyilván félreértés történt"

Bánk Attila félreértésnek nevezte, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter február 9-én levélben jelezte volna Áder János házelnöknek: már nem ő a frakció vezetője. A levélről Vancsik Zoltán szocialista képviselő beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen elmondta, hogy a házbizottság kedd esti ülésén erről Áder János tájékoztatta a képviselőket.

Bánk Attila hangsúlyozta: a házszabály értelmében ilyen bejelentést csak ő, mint a képviselőcsoport vezetője tehet az Országgyűlés elnöke felé.

Lemondásra szólították fel Bánkot

Eközben országgyűlési képviselői mandátumáról való lemondásra szólította fel Bánk Attilát a párt Győr-Sopron-Moson megyei szervezete, csatlakozva a Hajdú-Bihar megyei kisgazdák keddi kezdeményezéséhez.. Ebben a megyei elnökség ,,elkeseredettségének" adott hangot amiatt, hogy Bánk Attila, aki az FGKP Hajdú-Bihar megyei pártlistájáról, a párt tagjainak segítségével, a vidéki szavazók bizalmából került a parlamentbe, ,,képviselői mandátumát nem a vidéki emberek képviseletére használta fel, hanem elárulta a vidéki kisgazdákat egyéni karrierista érdekei és egyéni politikai ambíciói érdekében".

Turi-Kovács: válasz volt, nem javaslat
Nem javaslat, hanem egy kérdésre adott válasz volt az, amikor közölte: szükség esetén elvállalná az agrártárca ideiglenes irányítását - jelentette ki Turi-Kovács Béla, az FKgP főtitkárhelyettese, környezetvédelmi miniszter az Aktuálisban. Turi-Kovács Béla hozzátette: kialakulhatott volna ugyanis egy olyan helyzet, amikor a lemondott miniszter és államtitkár és az éppen betegeskedő közigazgatási államtitkár miatt előállhatott volna egy ilyen kéréssel a kormányfő, ő pedig - tekintve egy hatalmi hierarchiát - miniszterként eleget tett volna e kérésnek. Turi-Kovács megismételte: személy szerint úgy gondolja, hogy mások alkalmasabbak erre a feladatra.
Liebmann Katalin, az FKGP volt budapesti elnöke tudatos provokációnak tartja, hogy az FKGP elnöke ellen péntekre szervezett békés demonstrációval egy időben Torgyán József országos vezetőségi ülést hívott össze a Belgrád rakparti székházba. Beszámolt arról is, hogy információik szerint Gulyás Balázs Győr megyei elnök, illetve Balogh Gyula is ellendemonstrációt szervez február 16-ra. Mindkét érintett cáfolta Liebmann Katalin állítását.

Információink szerint több megyei kisgazdavezetőben felmerült, hogy ne szavazzák meg a kétéves költségvetést azokban az önkormányzatokban, ahol a koalíciós pártok vannak hatalmon. A jó néhány megyei vezető ugyanis sérelmezi, hogy Orbán Viktor mindeddig nem nevezte ki az agrártárca élére a Torgyán által javasolt Gyimóthy Gézát.

Turi-Kovács is mondjon le!

A kisgazdapárt Pest megyei vezetése felszólította Turi-Kovács Bélát, hogy mondjon le mandátumáról, mivel a politikus - a megyei szervezet szerint - az FKGP ,,Pest megyei listáján gyalogolt be" a parlamentbe, ahol azóta ,,kizárólag bomlasztó tevékenységet folytat".

A pest megyei elnök szerint a platform célja a hatalom megszerzése

A szervezet elnöke, Réti Miklós ezen kívül mély megdöbbenésének adott hangot a párton belül hétfőn megalakított, Pokol Béla nevével fémjelzett tömörülés kapcsán. A pártbomlasztónak nevezett csoportosulást a megyei elnök, Réti Miklós ,,az egység elleni újabb ravasz belső, de kívülről is irányított, az FKGP teljes szétverésére irányuló támadásnak" tartja. Réti ugyanis úgy gondolja, a platform létrehozóinak valódi célja nem ezen értékek képviselete, hanem a párton belüli hatalom megszerzése.

Gyimóthy és a dokumentuma
Keller László szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes levélben kérte szerdán a házelnök intézkedését annak érdekében, hogy - élve képviselői jogával - haladéktalanul betekinthessen abba a dokumentumba, amelyet Gyimóthy Géza kisgazda országgyűlési alelnök magát egy nem létező állandó bizottság elnökeként feltüntetve írt alá. Keller jelzi, hogy a történteket Gyimóthy Géza a sajtón keresztül "korrekt módon" megerősítette. Az elmúlt napokban felmerült az a számomra elképzelhetetlen lehetőség, hogy a hivatkozott dokumentum a volt alelnök irattárában eltűnhet - fogalmaz a honatya, aki betekintést kér az FKGP-s politikus február 9-i, lemondó nyilatkozatába is. A szabaddemokraták pedig az ügyrendi bizottságnál támadja meg azokat az országgyűlési döntéseket, amelyek Gyimóthy Géza ülésvezetése alatt születtek, minthogy február 9-én lemondott alelnöki beosztásáról.
A szabolcsi vezetés ,,egyéb lépéseket" is kilátásba helyezett

Szabolcsi kisgazdák egy Bánk Attilának címzett nyílt levélben csatlakoztak a Pest megyei vezetéshez. A levélből kiderül, hogy Gonda Barna, a helyi főtitkár mélyen fel van háborodva a Polgári Platform megalakítása miatt. ,,Szomorúan állapítom meg, hogy a platform megalakítói között többen vannak olyanok, akik a választások óta egyetlen egyszer sem találkoztak választókkal. Így pontos információm van például arról, hogy Pokol Béla képviselő úr, aki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lista vezetője volt, nem találkozott a megye választóival" - tette hozzá Gonda.

A megyei főtitkár levelében végül kijelentette: ,,Ne várják meg azt, hogy a kisgazdapárt tagsága itt nem leírt egyéb lépésekre legyen kényszerülve."

Pokol nem érti a támadásokat, Bánk szerint a platform az egységet erősíti

Az Index megkeresésére Pokol Béla, a tömörülés egyik alapítója, értetlenségének adott hangot a támadásokkal kapcsolatban. A politikus - elmondása szerint - ugyanis mindeddig kizárólag bátorító és támogató kommentárokat kapott. Mint elmondta, a frakción belüli platform nem érinti a párt egészét, ezért nem érti a vidéki szervezetek kirohanásait. Bánk Attila frakcióvezető az Indexnek ugyanakkor kifejtette, hogy a frakción belüli politikai tömörülés nem bomlasztó szándékkal jött létre, hanem éppen az egységet erősíti.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!