Mária
-6 °C
-2 °C

Pokorni szerint jellemhibába csúszott a miniszterelnök

2005.09.13. 12:08
A Fidesz szerint a kormányfő jellemhibába csúszott, mert úgy támadta meg hétfőn a parlamentben Orbán Viktort, hogy tudta, nem lesz módja reagálni. A házszabály szerint azonban Orbán felvehette volna a kesztyűt, igaz, a gyakorlat picit felemás.

"Orbán pártelnök úr! Ha fenntartja azt az állítást, hogy a gazdaság válságban van, akkor tényekkel és adatokkal tegye meg, egy egyenes demokrata így viselkedik" - fordult a volt kormányfőhöz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtti felszólalásában. A kormányfő elmondta, hogy nyár elején szívesen beszélt volna a gazdaságról Orbánnak, aki akkor ezt elutasította, és "csak a három pontjáról volt hajlandó" vitázni a nyilvánosság előtt.

"Jellemhibába csúszott" a miniszterelnök, amikor úgy bírálta Orbán Viktort, hogy az ellenzék vezetőjének nem volt módja válaszolni, mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke a Nap-keltében.

Drága, bátor ember

"Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr pontosan tudta, hogy amikor ő szól, és beszédének jelentős részét - egyébként 15 éve ilyen nem fordult elő - (...) az ellenzék kritikájára fordítja, pocskondiázására fordítja (...), pontosan tudja ez a drága, bátor ember, hogy a másiknak nincs módja szólni" - mondta az alelnök.

Arra a riporteri felvetésre, hogy ez esetben hiba volt Orbán Viktort nem megválasztani frakcióvezető-helyettessé már korábban, Pokorni Zoltán azt mondta: "Nem, én azt gondolom, hogy ez egy jellemhiba, egy nagyon alapvető jellemhiba, a gyávaság hibája, amibe a miniszterelnök úr, Gyurcsány Ferenc, bizony belecsúszott."

"Rugdosta"

"Az bizonyos, hogy Gyurcsány Ferenc úgy rugdosta az ellenzék vezetőjét, hogy pontosan tudta, hogy annak nincs módja visszaválaszolni" - mondta a nagyobbik ellenzéki párt alelnöke, hozzátéve: "szomorú", hogy "a Magyar Köztársaság kormányának első embere nem azzal foglalkozik, ami a dolga, hanem kampánycsata színterévé teszi a parlamentet".

Pokorni a parlamenti házszabályra hivatkozva azt állította, az Országgyűlés ülésein a miniszterelnök és a kormány tagjai bármikor szót kérhetnek, a frakciók részéről ez a jog azonban csak a frakcióvezetőt, vagy a frakcióvezető-helyettest illeti meg.

Elvileg szólhatott volna

A házszabály szerint azonban személyes érintettségre hivatkozva bármelyik képviselő kérhet kétperces hozzászólásra lehetőséget napirenden kívül, ezzel a lehetőséggel azonban a parlamenti jegyzőkönyvek tanúsága szerint Orbán Viktor meg sem próbált élni.

Pokorni Zoltán az Indexnek megjegyezte, igaz, hogy a házszabály alapján személyes érintettség okán lehet reagálni, de az ülésvezető elnöktől függő gyakorlat szerint ez is felemásan működik. A fideszes politikus szerint általában a napirend előtti felszólalások végén szokták megadni a szót az érintett képviselőnek, aki mondjuk egy negyedórás gyalázkodásra két percben reagálhat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.