Ambrus
-7 °C
3 °C

Balos elhajlók a polgári körök között

2002.08.23. 12:53
Az ország jó néhány településén alakult ki ellentét az önkormányzati választás előtt az Orbán Viktor kezdeményezésére aktivizálódott polgári körök és a Fidesz között. A Demokrácia Központ szerint a magyarázat az, hogy sok új szervezet irányultsága lényegesen eltér a pártétól. A csoportokat koordináló irodán azt állítják: nemcsak szélsőjobbos kilengések vannak, hanem eleve bomlasztási céllal is alapítottak balos polgári köröket, amelyek "benyomultak a jobboldal jelöltállítási folyamatába".
A Fidesz budapesti központjában működő Demokrácia Központban is elismerik: az önkormányzati választások előkészületei sok helyen hoztak felszínre ellentéteket a polgári körök és a legnagyobb ellenzéki párt között.

Jobbra, balra át!

Az Index kérdésére a Demokrácia Központ szervezési osztályán elmondták, hogy több nagyvárosban és településen eltér a frissen alakult csoportok politikai irányultsága a Fideszétől. Hozzátették azonban, hogy a zavart nem csupán a "még jobboldalibb" körök okozzák, hanem többek között az, hogy sok "balos" szervezet is létrejött. A központban úgy vélik: "politikai alapszabály, hogy ilyen helyzetekben be kell nyomulni", és belülről zavart kelteni. A polgári körök tevékenységét koordináló irodán egyébként még semmilyen adattal nem rendelkeznek arról, hogy hány településen indítanak vagy neveznek meg jelöltet a csoportok. Biztosnak látszik azonban, hogy a köröket bevonják majd az október 20-án tartandó választások szavazóköri munkáiba.

Hiánypótlás helyett párhuzamos szervezkedés

Orbán Viktor a polgári körök budapesti találkozóján felszólította az aktivistákat, hogy lehetőleg minden olyan kistelepülésen keressenek és indítsanak saját jelöltet, ahol a jobboldal egyetlen pártjának sincs működő helyi szervezete. Ám az eredeti elgondolással szemben a körök több nagyvárosban is választás-előkészítő szervezkedésbe kezdtek. Az utóbbi hetekben több településről jelezték, hogy - néhol kilépésekhez vezető - éles vita alakult ki a polgári kezdeményezések és az "anyapárt", a Fidesz között.

Szegeden egy 117 bejegyzett tagot - polgári kört, magánszemélyt és civil szervezetet - tömörítő mozgalom vette kezébe a kezdeményezést. Székesfehérváron szintén egy polgári szövetség segítségével "előzte be" Gógl Árpád, volt egészségügyi miniszter a Fidesz korábbi jelöltjét. Hasonló eset történt többek között Egerben és Gyöngyösön is.

Csak a Fideszen keresztül

A Fidesz önkormányzati választásokat előkészítő országos választmányán egyébként Kövér László elnök azt mondta, hogy csak a jelöltállítás folyamata után tudnak pontos képet alkotni arról, hogy a polgári körök hány településen állítanak jelöltet. De Orbán Viktor eredeti kezdeményezését idézve hozzátette azt is, hogy a polgári köröknek nincs formális javaslattételi joguk, csupán ajánlatot tehetnek "a Fidesz helyi szervezetein keresztül".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!