Judit
-2 °C
8 °C

Régi állambiztonságiak irtják a poloskákat

2003.10.13. 22:25
Lehallgatott polgármester, házastárs mobiljába rejtett mikrofon, rendőrségi lehallgatóra bukkant poloskairtók. A legtöbben a Kádár-rendszer III/V-ös csoportfőnökségből jöttek pénzt keresni a magánszektorba - mondja informátorunk, aki operatív tiszt volt a rendszerváltozás előtt.
"Képteleneség" - feleli egy lehallgató-berendezések felkutatására alakult cég ügyvezetője az Index újságírójának arra a kérdésére, hogy elkísérhetnénk-e bevetésre a csapatot. A diszkréció ebben az üzletben nélkülözhetetlen, ha a szükségesnél eggyel több ember érkezik a találkozóra és az ügyfél gyanút fog, oda a bizalom.

A III/V-ből a magánszektorba

A cég munkatársai elegáns öltönyben, három nagyobb méretű kazettatáskával jelennek meg a bevetés színhelyén, így azt a látszatot keltik, mintha utazók lennének. A főnök kiszól titkárnőjének: "Senkit ne engedjen be, kérem, tárgyalunk." A "vagyonkezelő, tanácsadó és szolgáltató" kft. a "feladatot" egy olyan berendezéssel hajtja végre, mely minden elektronikai vagy kommunikációs eszközben elrejtett poloskát felismer.

Bogácsi poloska
"Az irodámban tárgyaltam a vendégemmel, aki olcsó fát ígért a rászorulóknak. Már a folyosón voltunk, amikor kiderült, hogy mindössze huszonöt köbmétert tudna hozni, így az üzlet meghiúsult, a faluban mégis úgy tudták az emberek: lesz olcsó fa" - meséli Vasas László, a borsodi Bogács polgármestere annak történetét, hogyan lett biztos benne: lehallgatják. A poloskairtók egy nagyon egyszerű szerkezetre leltek az irodában. Felcsíptethető mikrofonra hasonlított, amelyben háromnaponta kellett cserélni a gombelemet.

A rendőrség megszüntette a nyomozást, mivel úgy értékelte, hogy az önkormányzat közterület; más lett volna a helyzet, ha lakásban vagy cégirodán találják meg a szerkezetet. "Nem is kerestem a tettest, az irodám úgyis mindig nyitva van, lehet, hogy már újabb poloska is van bent" - mondja az Indexnek Vasas, akinek Indexnek adott nyilatkozatát talán egy, a polgármesteri hivatal ötven méteres körzetében várakozó autó rádiója is sugározta.

A cég munkatársai "felsőfokú állami iskolai végzettségűek", valamint "nagy hazai és nemzetközi tapasztalatokkal" rendelkeznek. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy - cégvezető informátorunk szerint, aki maga is operatív tiszt volt - a lehallgató-iparban dolgozók kilencven százaléka a Kádár-rendszer III/V-ös csoportfőnökségéből jött pénzt keresni a magánszektorba. Az állambiztonságnál a többi csoportfőnökségnek biztosították a technikát, majd ezek a "kiválóan képzett", "szakmájukat megszállottan szerető" emberek elmentek pénzt keresni a magánszektorba.

A társaság ügyfeleinek döntő többsége üzletember. Az ipari kémkedés egyre nagyobb méreteket ölt, így az ellene való védekezésből is jó hasznot húzhatnak az erre szakosodott vállalkozások. Egy ötven-száz négyzetméter közötti helyiség egyszeri átvizsgálásáért négyzetméterenként 1800 forintot kell fizetni, ha ugyanezt havi rendszerességgel kéri a megrendelő, akkor ötszáz forintos kedvezmény jár. Jellemző még a házastársi féltékenység; a férjet, feleséget saját mobiltelefonján lehet a legkönnyebben nyomon követni. Ehhez elég kicserélni a telepet egy olyanra, melybe apró mikrofont szereltek. Ez akkor is sugároz, amikor a telefont kikapcsolják. A házastárs legfeljebb annyit vesz észre, hogy kicsit sűrűbben kell töltenie mobiltelefonját.

Nem pincefeltörőknél

"A titkos információgyűjtésnek ezzel az eszközével nem pincefeltörőknél élünk" - utal az eljárás bonyolultságára Szomor Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság Nyomozó Osztályának vezetője. A bírói engedélyhez kötött, költséges procedúrába "kiemelt bűnözőknél" érdemes belefogni. A lehallgató-berendezést végül a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkatársai helyezik el.

És mi van akkor, ha törvényesen működő, poloskairtásra szakosodott cég törvényesen kihelyezett, rendőrségi mikrofonra bukkan. "Pech" - válaszolja tömören Szomor, aki szerint ilyenkor a vállalkozó mérlegeli, hogy megéri-e államtitkot felfedni megrendelője előtt. A szakszolgálat munkatársai "soron kívül" gondoskodnak arról, hogy a lehallgató-készülék visszakerüljön hozzájuk. Igaz, ilyen eset nagyon ritkán adódik.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.