Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Ötödször szavazták le Polt Pétert

2003.10.27. 16:54
Immár ötödször szavazta le Polt Péter legfőbb ügyésznek egy kormánypárti interpellációra adott válaszát az Országgyűlés az őszi ülésszakban. A legfőbb ügyészt a brókerbotránnyal kapcsolatban faggatták.
Szitka Péter és Vadai Ágnes (MSZP) azt tudakolta, hogy a brókerbotránnyal kapcsolatban az ügyészség az igazságot kideríteni vagy elpalástolni akarja.

"A brókerbotrány kapcsán az ügyészi szervezet reagálásaiban hasonló mozzanatokat vélünk felfedezni, mint amelyek a Fidesz kormányzati mentalitását jellemezték" - fogalmazott Szitka Péter, hozzátéve, hogy a Fidesz kormányon a jogszabályokat "saját szája íze" szerint értelmezte.

"Lányszöktetés"

A képviselő szavai szerint az ügyészség, "egy romantikus legényszöktetéshez hasonlatosan, egy éjjel szinte elrabolta a rendőrségtől" Rejtő E. Tibort, a K and H Bank volt vezetőjét. Szitka Péter úgy véli, hogy ha az ügyészség semmit nem akarna eltitkolni a rendőrség elől, akkor időben tájékoztatná a rendőrség illetékeseit a kihallgatások tartalmáról.

"Mivel nem így történik, az is felmerülhet az események követőiben, hogy az ügyészség akkor ad ki információkat a rendőrségnek, ha azok az ő általuk védett embereket nem érintik, csupán azokat, akiket támadni akarnak" - mondta a képviselő, aki szerint az a gyanú is felmerülhet, hogy az ügyészség politikai védelmet kíván nyújtani.

Polt cáfolt

Polt Péter a megfogalmazott felvetéseket igaztalannak és méltatlannak ítélte. Leszögezte, az ügyben a belügyminiszternek írt levélben ismertette a valós tényeket, amelyek cáfolják az elhangzottakat. Hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárási törvény szerint a nyomozásról az ügyészség rendelkezik, még akkor is, ha a rendőrség nyomoz.

"Így nem lehet értelmezni, ami elhangzott, hogy az ügyészség kivonta a rendőrségi nyomozásból a gyanúsítottat" - tette hozzá. A legfőbb ügyész elmondta, hogy az átszállítás előtt értesítették a rendőrséget, amely a gyanúsított előállításáról gondoskodott.

Leszavazták

A választ az interpellálók nem fogadták el. Vadai Ágnes azt mondta, hogy nem a kérdések, hanem az ügyész hozzáállása méltatlan. "Mióta önálló hatalmi ág a legfőbb ügyész és mióta politikai tényező?" - tette fel a kérdést az MSZP-s képviselő. Az Országgyűlés a választ 161 igen szavazat, 170 nem voks és öt tartózkodás mellett elutasította.

Kérdezz felelek az EU-rajzfilmekről
Révész Máriusz (Fidesz) az európai uniós felvilágosító rajzfilmmel kapcsolatban az Index cikkeire hivatkozva azt kérdezte, miért kezdte el Gát György producer már a pályázat eredményének kihirdetése előtt gyártani a filmet, hány hónappal a csatlakozás után fogják elkezdeni a film vetítését, és a rajzfilm mindenkit hozzá fog-e segíteni ahhoz, hogy a csatlakozás nyertesévé váljon, vagy csak a szocialistákat. A fideszes politikus felidézte, hogy egy olyan produkció kapott többszázmilliós támogatást, amelyet utóbb plágiumvád ért, ezért maradt el a sorozat bemutatója a köztévében.

Bársony András, a Külügyminisztérium politikai államtitkára válaszában közölte, az előző ciklusban a tárca költségvetésében az EU-s felvilágosításra szánt pénzeket nem erre a célra fordították; arról pedig az MTV elnökét kell megkérdezni, hogy mikor vetítik a rajzfilmet. Hozzátette: 2002 óta a tömegkommunikáció szinte minden egyes eleme megfelelő támogatást kapott a kormánytól ahhoz, hogy EU-s tájékoztatási kötelezettségének eleget tudjon tenni.

A képviselő a választ nem fogadta el, mivel úgy vélte: igenis joga, sőt kötelessége egy képviselőnek feltenni a kérdést, mikor mutatják be a rajzfilmeket, ha már többszáz milliós közpénzből valósult meg a sorozat. A parlament ugyanakkor elfogadta az államtitkári választ.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!