Gyöngyi
2 °C
13 °C

Felmondólevelet hoz a Posta?

2000.11.17. 11:26
Sztrájkról egyelőre nincs szó, a sikeres megállapodásban gondolkodunk - nyilatkozta az Indexnek Kapaló András a Postás Szakszervezet bérpolitikai szakértője. A Magyar Posta Rt. ebben az évben 1 százalékos bérkorrekciót tart reálisnak, a szakszervezet viszont 4 százalékos visszamenőleges bérfejlesztést szeretne. Szerintük a vezetőség által kínált emelés reálkereset-csökkenést eredményezne. A tárgyalások hétfőn folytatódnak, kudarc esetén azonban demonstrációt szervez Magyarország legnagyobb szakszervezete.
A Magyar Posta Rt. a tavaszi bértárgyalásokon 8,5 százalékos bérnövekedésben egyezett meg az érdekképviselettel, de mint Kapaló András elmondta, ,,ezt még a 6 százalékos inflációs előrejelzések tudatában tervezték". A szakszervezet ezért az inflációt épphogy meghaladó, újabb négy százalékos kereset-kiegészítést szeretne, amely a Magyar Posta Rt. 1 százalékos fejlesztési tervével áll szemben. A szakszervezet szerint az idei évben várható 10 százalékos infláció miatt, ez tulajdonképpen reálkereset-csökkenést eredményezne.

- Egyelőre nincs szó sztrájkokról, mert bízunk abban, hogy meg tudunk egyezni a menedzsmenttel - mondta Kapaló, majd hozzátette, hogy a négy százalékos követelést csupán alkualapnak tekintik, amely a tárgyalások alatt rugalmasan változhat.

Várható létszámleépítés

Varjú Tamás
a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója
A Magyar Posta Rt. jelenleg száz százalékos állami tulajdonban van, és az ezzel járó tulajdonosi jogokat a Közlekedési és Vízügyi miniszter gyakorolja. Varga László, a tárca Vagyonpolitikai Osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy a Posta tavasszal egy ,,meghatározott bértömeget" kapott, amelyből saját maga gazdálkodhatott a szakszervezetekkel való tárgyalásokon.

- A Postának hatékony létszámgazdálkodással kell operálnia - mondta Varga László. Ebből az következik, hogy a keresetek csupán abban az esetben növekednek, ha minél kevesebb ember között osztják szét. A Magyar Posta Rt. pénteki sajtókommünikéében a következőket írta: a Posta "A szakmai bértárgyalásokat továbbra is a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a tárgyalóasztal mellett - nem a sajtón keresztül üzenve, a közelgő szakszervezeti kongresszus előkészületének részeként - szeretné folytatni."

A postások bíznak a cégben

A postai dolgozók átlagfizetése jelenleg 75 ezer forint, de a postások zömének fizetése alig haladja meg a negyvenezer forintot. Magyarország második legnagyobb vállalatánál 44 ezer munkavállaló dolgozik, akik a szakszervezet szerint egyelőre bíznak a cégben. Éppen ezért ,,túlzóak azok a pletykák, amelyek teljes létbizonytalanságról szólnak" a postai dolgozók köreiben - mondta a szakszervezet képviselője.

Mint az Index egy hónappal ezelőtt megírta, Varjú Tamás, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója - a minisztérium mostani nyilatkozatával összhangban - szerint létszámleépítések is várhatóak, ha a Posta átalakításáról szóló tervezetet a kormány nem fogadja el. Információink szerint a javaslat - amely a finanszírozási területeket érinti elsősorban - decemberben kerül a kormány elé.

Békés megoldás

A tervezett demonstráció időpontja november 24, amely egybeesik a Postás Szakszervezetek Kongresszusának nyitónapjával, amelyen 15 európai szakszervezet képviselteti magát. A hazai szakszervezetnél cáfolták, hogy erre is játszottak volna a demonstráció idejének kijelölésénél. A demonstrációt a Magyar Posta Rt. Krisztina körúti központjánál tervezik. A szervezők eddig állásfoglalásokban, petíció beadásban, valamint békés szónoklatokban gondolkoznak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.