Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A postáé lesz a Postabank

2001.06.19. 20:29
A Magyar Posta százszázalékos tulajdonába adja a Postabankot a kormány - határozott a kabinet keddi ülésén. Július közepéig a posta tulajdonába kerül a pénzintézet állami kézben lévő 99,7 százalékos részvénypakettjének 33 százaléka, míg a maradék 67 százaléknyi csomagot szeptember folyamán adják át. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a posta megvalósíthatja a Postabank nyolcvanas évekbeli stratégiáját, így egy erős kereskedelmi bankká válhat a pénzintézet.
A kormány döntése értelmében a Magyar Posta 100 százalékos tulajdonába kerül a Postabank - jelentette be a kormány keddi döntését Varga Mihály pénzügyminiszter. Tájékoztatása szerint július közepéig a postáé lesz a bank állami tulajdonban lévő részvényeinek 33 százaléka. A Pénzügyminisztérium a birtokában lévő részvénypakettet átadja a posta felügyeletét ellátó Közlekedési és Vízügyi Minisztériumnak, amely apportálás útján juttatja a posta tulajdonába a 33 százaléknyi részvényt. A tranzakció azért csak július közepén várható, mert ekkor lép hatályba az egységes hírközlési törvény, mely lehetőséget teremt a postának a tulajdonszerzésre.

A kabinetnek július 3-áig kell elkészítenie a további 67 százaléknyi Postabank részvény átadásáról szóló előterjesztést. A helyzetet bonyolítja, hogy a Postabank 99,7 százaléka állami kézben van ugyan, de nem egy szervezetnél. A pakettek egyik része a Pénzügyminisztériumban, míg egy másik része az ÁPV Rt.-nél van, a két szervezetre pedig két különböző törvény vonatkozik.

Varga: a Postabank erős kereskedelmi bankká válhat

Varga Mihály jelezte, a kormány mai döntése történelmi jelentőségű, hisz olyan lehetőséget teremt a Postabanknak, ami eddigi működése során példanélküli. Hangsúlyozta: a postai hálózatnak köszönhetően olyan kistelepüléseken is igénybe vehetőek lesznek banki szolgáltatások, ahol erre korábban nem volt mód. A pénzügyminiszter úgy látja: a Postabank a nyolcvanas években elhatározott stratégiáját éppen a mostani döntésnek köszönhetően valósíthatja meg, amivel erős kereskedelmi bankká válhat.

A kormány 33 törvénymódosítást, illetve új törvényt kíván beterjeszteni az Országgyűlés elé a parlament őszi ülésszakára - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő. Elmondta: az év második felére szóló törvényalkotási program elsődleges célja a jogharmonizáció befejezése. Tájékoztatása szerint 16 ilyen célú törvényt terveznek megtárgyalni az őszi ülésszakon.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.