Mária
-6 °C
-2 °C

Lassan áll helyre a rend a postán

2004.03.05. 11:54
Szerdáról csütörtökre virradó éjjel teljes gőzzel folyt a feltorlódott küldeményhegyek feldolgozása a Magyar Posta logisztikai központjában. Az új létesítmény átmeneti tehermentesítése érdekében a csomagok egy részét a társaság székesfehérvári, szolnoki és szegedi feldolgozóközpontjába szállították.
A zökkenőmentes forgalomhoz 1100 fő munkáját igénylő budaörsi logisztikai központ dolgozói közül több mint háromszázan felmondtak a postának, a küldemények feldolgozásáért felelős vezető ideg-összeomlással kórházba került - áll a Népszabadság pénteki számában. A mintegy 800 ezer feltorlódott küldemény 95 százalékát péntek reggelre már feldolgozták, s elindult a levelek és a csomagok kézbesítése, így legkésőbb hétfőn mindegyik eljut a címzettekhez - ígéri a Magyar Posta szóvivője.

Több százan felmondtak

A napilap úgy tudja, a Magyar Posta Rt. Országos Logisztikai Központja már a múlt hét végén működésképtelenné vált. A 9,5 milliárd forintért megépült központban, amely korszerű, Siemens által gyártott feldolgozó gépsorral szortírozza szét a beáramló postai küldeményeket, már múlt hét péntekjén torlódni kezdtek a csomagok, ugyanis csaknem háromszázötven postai dolgozó nem állt munkába, megbénítva ezzel a most hétfőn teljes üzembe helyezett új létesítményt. A Népszava értesülései szerint a dolgozók azért mondtak fel, mert korábbi munkahelyükhöz képest - ami a Keleti pályaudvarhoz közeli részleg volt - jóval több időt vett volna igénybe a bejárás. A zömmel amúgy is vidékről ingázó munkások nem vállalták a napi plusz másfél órás utazást, és a vezetőség által felajánlott két százalékos béremelést sem tekintették megfelelő kompenzációnak, így felmondták munkaviszonyukat.

A vezérigazgatóság csak kedden kapott jelzést a kialakult helyzetről, amikor már mintegy 800 ezer feldolgozásra váró küldemény állt hatalmas halmokban a gépsorok mellett, ráadásul a csomaghegyek között 80 ezer szociális segély csekk, amelyek negyedét a posta a megszabott határidőre nem tudta eljuttatni a címzettekhez.

Rendkívüli intézkedések

A forgalom helyreállítása érdekében rendkívüli intézkedéseket léptetettek életbe szerdán éjjel. A felhalmozódott küldemények nagy részét a társaság székesfehérvári, szolnoki és szegedi feldolgozóközpontjába szállították, megszüntetve a torlódást a budaörsi központban. A biztonság kedvéért a székesfehérvári és szolnoki feldolgozó készenlétben állt még csütörtök éjjel is. A budaörsi üzem elvileg hétfőtől már külső segítség nélkül dolgozik majd. A posta előrejelzései szerint az ügyfelek szombat estig a szokásosnál több küldemény érkezésére számíthatnak.

Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta: a központ megbénulása elsősorban a hirtelen létszámhiány miatt következett be. A társaság a dolgozók hivatalos nyilatkozataiból már tavaly decemberben értesült róla, hogy sokan nem vállalják a munkát az új logisztikai központban, mivel azonban a budaörsi munkahelyre való átállástól elzárkózók csupán jelezték szándékukat, de nem mondták fel idejében munkaviszonyukat, a posta nem tudta megállapítani, mekkora munkaerő-kiesésre kell számítani március elejéről. Szabó Pál szerint a létszámhiány leküzdéséhez még napokra lesz szükség, ez viszont a szolgáltatások minőségében nem lesz érzékelhető.

Száztíz városban szombaton is kézbesítenek

A Magyar Posta Rt. 110 városban szombaton is elrendelte a kézbesítést annak érdekében, hogy a hét elejére feltorlódott küldeményeket még a héten megkapják a címzettek - közölte a posta szóvivője pénteken az MTI-vel. Tomecskó Tamás elmondta, hogy a mintegy 800 ezer feltorlódott küldemény 95 százalékát péntek reggelre már feldolgozták, s elindult a levelek és a csomagok kézbesítése, így legkésőbb hétfőn mindegyik eljut a címzettekhez.

A szóvivő elmondta, hogy a budaörsi logisztikai központban már megoldották azokat a problémákat, amelyek a torlódáshoz vezettek. Így például folyamatosan vesznek fel dolgozókat a hiányzók helyére, s diákokat is foglalkoztatnak. Az MTI érdeklődésére Tomecskó Tamás kifejtette: a péntek reggel és délelőtt leesett hó ugyan nem segíti elő kézbesítést, de nem okoz különösebb gondot a küldemények célhoz juttatásában.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!