Lesz március 15-én Fidesz-nagygyűlés

2008.03.09. 20:21

Fontosabb részletek
  • A vasárnapi népszavazáson mindhárom kérdésben a vártnál nagyobb arányban győztek az igenek, több mint hárommillió ember szavazott a kórházi napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörlésére.
  • Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy április elsejétől eltörlik a három díjat.
  • A Fidesz és a KDNP a Szerencsejáték Rt. bevételének egy részét fordítaná a kieső bevételek pótlására, Gyurcsány először úgy nyilatkozott, hogy a kieső bevételt nem tudja pótolni.
  • A lezárt Kossuth tér környékén több száz ember gyűlt össze, de az utcai rendzavarás elmaradt, néhány embert őrizetbe vettek.
  • A szabad demokrata Horn Gábor koordinációs államtitkár lemondását követelték egyes MSZP-s politikusok, miután vasárnap este Gyurcsány beszédét kommentálva vulgárisan fejezte ki magát.
  • Gyurcsány hétfőn a parlamentben azt mondta, érti a választás eredményét, de nem ért vele egyet.
  • A miniszterelnök bejelentette, hogy nem alakítja át a kormányát.
  • Napirend előtt Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a 2006-os kampány tévévitája után először folytatott egymással szópárbajt.
  • A Fidesz elnöke március 9.-ét az önbecsülés napjának nevezte.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a 2004-es, kettős népszavazás után (kettős állampolgárság, egészségügy privatizálása) a parlamentben azt mondta Áder János fideszes frakcióvezetőnek:

    Sajnos, az az igazság, frakcióvezető úr, hogy kellett volna egy olyan népszavazást kezdeményezni - tudom, az sokkal nehezebb ,- amelyik eredményes lett volna. Ez most nem sikerült. Tessék még próbálkozni majd egy kicsikét!

    Képek az MSZP választási központjából
    Fotó: Németh Dániel
  • Országszerte egyedül álló módon a XIII. kerületben hetven százalék alatt maradt az igenek aránya mindhárom népszavazási kérdésben. A tandíj eltörlését csupán 65,32 százalék támogatta például. A feldolgozottság 13,84 százalék.
  • Hat embert előállítottak a rendőrök a bejelentett rendezvények helyszínéről. Nem sokkal hat óra után a Belvárosban, a Báthory utca és Honvéd utca sarkán egy férfit közbiztonságra veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés miatt, egy körözött férfit, valamint négy embert igazoltatás miatt állítottak elő, közölte a BRFK. (MTI)
  • Arra a kérdésre, hogy a népszavazás eredményének lesznek-e személyi konzekvenciái, Hiller István oktatási és kulturális miniszter csak annyit mondott: neki a köz- és felsőoktatás minőségének javítása a legfontosabb. Hiller tiszteletben tartja a nép döntését, de jelezte: a felsőoktatási kerekasztal támogatta a tandíjat, tehát az oktatási tarifa mellé felsorakozott a szakma.
  • A Hír tv elemzői szerint a népszavazás egy dologra volt jó: bénítja a kormányzást, azzal, hogy pénzeket von el a költségvetéstől.
  • A Kossuth téren 200-300 ember van, de egyre többen jönnek. Tudósítónk szerint valószínűleg lesz balhé, olyan a hangulat. Sok a kopasz, de vannak nyugdíjasok is.
    Kossuth tér, este fél 9
    Fotó: Huszti István
  • A Fidesz programja ma estére: fél kilenckor Navracsics Tibor, háromnegyedkor Semjén Zsolt, kilenckor Orbán Viktor beszél a Polgárok Házában.
  • A vásárlőerő-paritáson alapuló felmérések szerint leggazdagabbnak számító magyar városban, Hévízen az országos átlag fölött van az igenek aránya. A tandíjat és a vizitdíjat a szavazók 86 százaléka utasította el, a kórházi napidíjat 88 százalék.

  • A Polgárok Háza büféjében már hűtik a pezsgőt. A Fidesz vezetői itt figyelik a fejleményeket. A szimpatizánsok 6 1/3 vizitdíjéert vehetnek egy palackkal.
  • Most már szinte biztos, hogy hárommillió fölött lesz az igenek aránya mindhárom kérdésben. Népszavazáson ekkora támogatottsága legutóbb az 1989-ben feltett négy kérdésből háromnak volt: az MSZMP vagyonelszámolását 4,1 millió, a munkahelyi pártszervezetek megszűnését 4,09 millió, a munkásőrség megszüntetését 4,06 millió szavazó akarta.
  • Legalábbis az SZDSZ elnökválasztásán feltételezettről nem. Tudósítónk érdeklődésére továbbra is kitartott eddigi véleménye mellett, hogy az SZDSZ vitatott elnökválasztásán történtekről csak a vizsgálatok lezárulta után nyilatkozik. A választási csalásról felröppent hírek megbénították a párt népszavazási kampányát, az érintettek, Kóka János és Fodor Gábor a népszavazás utánra ígértek nyilatkozatokat.

    Az SZDSZ sátránál a rendre négy rendőr felügyel
    Fotó: Nagy Attila
  • A Hír tv tudósítója jelenti, hogy a politikusokat rejtő szoba reluxáján keresztül mintha látta volna Dobrev Klára és Szekerem Imre sziluettjét.
  • A miniszterelnök környezetét látszólag nem küldte padlóra az eredmény, arról beszélnek, hogy a papírforma érvényesült, jelentette tudósítónk a Vérmező utcából. Szerintük az, hogy a nagyvárosok pár százalékkal javíthatják a nem szavazatok arányát, örömteli, de nem oszt, nem szoroz. Arra a kérdésre, hogy mit csinálnak az elzárt 5. emeleti tárgyalóban a szocialista vezetők, lakonikus a válasz: nézik a tévét.
  • A Szemlőhegy utcába, Gyurcsány Ferenc házához is jelentettek be egy tüntetést. Ezen csupán egy ember vesz részt. (MTI)
  • A kormányon lévő Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) győzelmét jelzik a spanyolországi parlamenti választáson a szavazófülkékből kilépők megkérdezésével készült felmérések.

    Az Ipsos közvélemény-kutató intézet kimutatása szerint a PSOE a szavazatok 45 százalékára, az ellenzéki konzervatív Néppárt (PP) 38,6 százalékra számíthat. A TNS Demoscopia felmérése a PSOE számára 43,3 százalékos, a PP részére 38 százalékos eredményt jelez. (MTI)

  • Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint a koalíció hat évének kudarcsorozata vezetett a mostani eredményhez. Szerinte a magyar társadalom megmutatta, hogy nem szocialista, hanem polgári demokráciában élünk, ahol nem az van, hogy Gyurcsány parancsait mindenáron végre kell hajtani.
  • A Szerencsejáték Rt. bevételéből pótolná a KDNP a kieső bevételeket, jelentette be sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt pártelnök.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A Fidesz esti sajtótájékoztatójának helyszínén lecserélték a díszletet: "A jövő igennel kezdődik" helyett most az "Igen, Magyarország győzött" feliratot tették ki.
  • Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető bejelentette, hogy már kész a Fidesz törvényjavaslatra arról, honnan pótolják a választáson eltörölt díjakat. "Gyurcsány Ferenc úgy döntött, hogy megbünteti a magyar nemzetet" - mondta arra utalva, hogy a miniszterelnök azt mondta, hogy a hiányzó vizitdíjat és tandíjat nem pótolják majd. A Fidesz törvényjavaslata szerint a kormány marketingre szánt pénzeit kellene átcsoportosítani. Azt is javasolják, hogy a Szerencsejáték Zrt. évi 41 milliárdos adójának negyedét jövő évtől a felsőoktatásra, háromnegyedét egészségügyi intézményekre költsék.
  • Az első becslések szerint a választásra jogosultak 68-70 százalékának részvételével Nicolas Sarkozy államfő kormányzó jobbközép pártja, a Népi Mozgalom Uniója (UMP) vereséget szenvedett vasárnap a helyhatósági választások első fordulójában.

    A France 2 francia közszolgálati televízióban ismertetett exit poll eredmény szerint más nagyvárosok mellett Franciaország két legnagyobb városa, Párizs és Lyon is szocialista vezetésű maradhat. (MTI)

  • A vártnál több nem szavazatt született, ami a liberális politika sikere, elemezte a kudarcot Kóka János. Az SZDSZ elnöke pártja feladatának tekinti ezeknek a választóknak a képviseletét. Demokrácia lévén elfogadják a többségi véleményt, eltörlik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat, illetve nem vezetik be a tandíjat. A koalíciós pártok már holnap egyeztetni kezdenek arról, hogyan lehet biztosítani azokat a célokat, amiket ezek a díjak szolgáltak volna.

    A kormány nevében igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a reformok a takarékos és a feszes költségvetési politika mellett folytatódnak. Ettől reményei szerint a nemzetközi pénz- és tőkepiacok megnyugszanak.

  • Elhagyta a Vértanúk terét a pattogatott-kukorica árus. Mint arról korábban beszámoltunk, a Kossuth tér melletti tüntetésen kukoricaszag terjeng. A hangulat most is nyugodt, néhány száz ember tüntet.
  • A Vértanúk terénél legutóbbi jelentkezésünk óta feszültebbé vált a helyzet. A tüntetők egy százfős csoportja elindult a térről a Nádor utca felé. Azonnal rendőrségi sorfal állt fel és arra szólították fel az embereket, hogy menjenek vissza a Vértanúk terére. Oszlatás nincs, csak kiabálás. Néhány fiatal sállal takarta el az arcát.
  • A Hír tv szerint rohamrendőrök felszólították a Nádor utcai kocsmák előtt kihelyezett tévéken a választási műsort néző tüntetőket, hogy menjenek vissza a Vértanúk terére, egyébként feloszlatják a tömeget. A tüntetők a Hír tv szerint eleget tettek a felszólításnak, és elindultak vissza a tüntetés kijelölt helyszínére.

  • Orbán szerint a rendszerváltás óta nem ilyen összefogás. Elismerését fejezi ki a rengeteg munkáért mindenkinek, különösen a civileknek, akik kockázatot vállalva álltak ki meggyőződésük mellett.

    Azt mondta, csak titokban remélte, hogy ilyen nagy arányban győznek az igenek. Tizennyolc év óta kereste az ügyet, ahol a magyarok újra egymásra találhatnak, ez most sikerült.

    Orbán soha nem fogadta el, hogy a magyarok vérében van a széthúzás. Mindig azt mondta, a magyarok semmivel sem hitványabbak, mint a világ bármely más népe.

  • Orbán Viktor szerint nemzedéki összefogást is mutatnak az eredmények, hiszen alig tér el a három kérdésre leadott igen szavazatok száma.

    A választók többsége új irányt akar Magyarországnak. A többség szerint a megszorítás, a pénzbehajtás, a többszörös adóztatás nem reform.

    "Győztek azok is, akik elmentek igennel szavazni, és azok is, akik otthon drukkoltak az igenekért" - mondta Orbán. De szerinte azok is nyertek, akik nemmel szavaztak, mert nekik sem, és az unokáiknak sem kell kórházi napidíjat, vizitdíjat, tandíjat fizetni.

  • A népszavazás eredményeként a kormánynak hatvanmilliárd forint kiesését kell megoldania, jelentette ki Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. Ezt szerinte nehezíti, hogy a kormány deklarált célja az adó- és járulékcsökkentés. Horváth szerint a hálapénz összege ismét növekedni fog attól, hogy a betegeknek sem vizitdíjat, sem kórházi napidíjat nem kell fizetniük.

    SZDSZ sátor - késõ este
  • Orbán azt mondta, csak majdnem nyert mindenki, a kormánypártok ugyanis vesztesei a népszavazásnak. A kormánypártok politikája a múlté. Kudarcot vallottak, mert le akarták beszélni az embereket arról, hogy elmenjenek szavazni.

    Lehettek volna ők is győztesek, ha még idejében az emberek, az ország oldalára állnak. Nem így tettek, rengeteg szavazatot vesztettek, ez súlyos vereség. "Így jár, aki fejjel megy a falnak" - mondta.

  • Orbán szerint a magyar választók többsége ezzel a szavazással elutasította a február 11-i törvénymódosítást az egészségbiztosítás privatizálásáról.

    Azt szorgalmazta, hogy jobb- és baloldali politikusok, szakemberek alkossák meg a jövő egészségügyét.

    "A politikusok általában köszönetet mondanak a győzelemért, de itt most a gratulációnak van helye: szép volt, Magyarország" - mondta Orbán Viktor a beszéde végén.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Meglepő módon nem a fideszesként elkönyvelt budai kerületekben, hanem a XVII. és a XXIII. kerületekben volt a legmagasabb az igenek aránya Budapesten. A kórházi napidíj eltörlésére a XVII. kerületben szavazatak a legnagyobb arányban, itt 21,01 százalék a nemek aránya 60,27 százalékos feldolgozottságnál. A vizitdíj és a tandíj kérdésére a legkevesebb nem a XXIII. kerületben érkezett, 23,12, illetve 23,58 százalék. Itt 95,45 százalék a feldolgozottság.

    A kormánypártok Angyalföldön érték el a legnagyobb sikert, a XIII. kerületben valamennyi kérdésre 30 százalék feletti nem szavazat érkezett. A kórházi napidíjas kérdésre 32,33, a vizitdíjasra 34,34, a tandíjasra 35,97 százaléknyi nem szavazat érkezett 69,07 százalékos feldolgozottságnál. A nemek aránya még Zuglóban lépte át a harminc százalékot, a tandíjat a szavazók 30,5 százaléka tartaná meg.