Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Politikai nyomás alatt a közszolgálati média

2002.02.21. 16:55
A szeptember 11-i merénylet a média mozgásterének beszűküléséhez vezetett -állapítja meg csütörtökön ismertetett jelentésében a nemzetközi Sajtóintézet (IPI). Az elemzés részletesen foglalkozik a magyar sajtó helyezetével, ezen belül a közszolgálati médiára gyakorolt politikai nyomással is.
A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) csütörtökön Bécsben bemutatta éves jelentését a sajtószabadság helyzetéről, s Johann P. Fritz, az IPI igazgatója arra mutatott rá, hogy "sokkoló" mértékben romlott a sajtószabadság légköre az Egyesült Államokban szeptember 11. után, s az események máshol is a média mozgásterének beszűkítésére irányuló kísérletekhez vezettek - adta hírül az MTI.

A világ legjelentősebb sajtóorgánumainak kiadóit és főszerkesztőit tömörítő szervezet jelentéséből kiderül: 55 újságíró vesztette életét hivatása gyakorlása közben, s 101 újságíró volt börtönben 2001-ben. Az IPI továbbra is riasztónak tartja a helyzetet Oroszországban, ahol a jelentés szerint Vlagyimir Putyin elnök alatt visszalépés következett be a sajtószabadság terén. Fritz úgy vélte: a hatalmon lévők Oroszországban és az Egyesült Államokban azonos minta szerint járnak el, s a fő különbség, hogy ezt a sajtó az Egyesült Államokban taglalja, míg Oroszországban nem.

A jelentés Magyarországról szóló részében az IPI szól a média rendszerváltás utáni átalakulásának nehézségeiről, majd részletesen ismerteti Mendereczky Károly MTV-elnökké való megválasztásának előzményeit, kitér a kuratórium összetételének vitatott voltára, s felidézi, hogy az IPI már Orbán Viktor kormányfőnek írt levélben is kifejezte aggodalmát a televízió függetlenségével kapcsolatban. Szól a jelentés arról, hogy a köztévé tavaly pénzügyileg teljes mértékben összeomlott, és tartozása több milliárd forintra rúg.

Az IPI jelentésében részletesen foglalkozik a Fidesz és a sajtó kapcsolatával. Ennek kapcsán megemlítik, hogy a Fidesz májusi konferenciájára nem engedték be a Magyar Hírlap munkatársait, s részletesen ismerteti ennek előzményeit is. Így beszámol arról, hogy a napilap egyik publicistája Kövér László, a Fidesz elnökének likvidálásáról írt. A jelentés megemlíti Frei Tamás hírhedt riportját is, amelyben egy állítólagos bérgyilkost faggatott arról, mennyiért vállalná Orbán Viktor kormányfő meggyilkolását.

Az IPI jelentése megállapítja: a médiával szembeni konfrontáció és a közszolgálati intézményekre gyakorolt állami befolyás indította az Európai Uniót arra, hogy nyilvánosan szóvá tegye a kormány néhány módszerével való egyet nem értését. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke 2001. április 5-én leszögezte, hogy többek között a médiatörvényben is szükség van változtatásokra ahhoz, hogy a csatlakozási tárgyalásokon egyetértést lehessen elérni.

Az IPI-jelentés megemlíti, hogy Lakatos Pál, a Vasárnapi Újság című rádióműsor főszerkesztője a rendőrséghez fordult, mert fenyegető leveleket kapott. Emellett szól arról, hogy Lakatos műsorát uszító tartalma miatt az ORTT is elmarasztalta. Végül a jelentés pozitívumként emeli ki, hogy az első roma rádióadó februárban megkezdte műsorát.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!