Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

A Fidesz népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására

2004.10.04. 12:41
A Fidesz népszavazáson kérdezné meg, hogy "egyetért-e ön azzal, hogy a privatizációt állítsa le a kormány, ne folytassa?". Orbán Viktor, a párt elnöke szerint az új kormányprogram nem más, mint üzleti terv az ország vagyonának kiárusítására. A parlamentben is szóba került a kezdeményezés, ahol a miniszterelnök azt javasolta a Fidesznek: nevét változtassa Fidesz-Magyar Munkáspárttá.
A Fidesz hétfőn népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására - közölte Áder János. "A Fidesz egy népszavazást fog kezdeményezni, egy népszavazást a privatizáció leállítására" - mondta Áder János az MTV Nap-kelte című műsorában. Hozzátette: a kérdést megfogalmazták, és hétfőn reggel beadják az Országos Választási Bizottsághoz (OVB).

Egyetért-e

A kérdés lényege: "egyetért-e ön azzal, hogy a privatizációt állítsa le a kormány, ne folytassa?" - közölte a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője. Közölte: ha ez egy ügydöntő népszavazás, ha az OVB jóváhagyja a kérdést, s amennyiben az Alkotmánybíróság, ha megtámadják előtte - mivel, mint mondta, feltételezi, hogy a szocialisták megtámadják -, viszonylag gyorsan dönt, akkor "garantálom, hogy a Fidesz- Magyar Polgári Szövetség egy héten belül össze fogja szedni a kétszázezer szükséges aláírást". Utána már csak a különböző intézményeken, az OVB-n, a Belügyminisztériumon múlik, hogy mikor lehet ebben az ügyben népszavazást tartani - tette hozzá Áder János.

Kiárusítás

Megerősítette Áder János reggeli bejelentését Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Fidesz képviselőcsoportjának hétfői tanácskozásán. Mint mondta, "a Fidesz ügyvezető elnöksége úgy döntött, hogy meg kell kérdezni az embereket, adnak-e felhatalmazást az ország vagyonának kiárusítására". Az új kormányprogram nem más, mint üzleti terv az ország vagyonának kiárusítására. "Ellenkező irányban halad, mint a Jóléti rendszerváltás programja" - szögezte le, hozzátéve, hogy a dokumentum csak nevében érdemli meg a kormányprogram titulust.

A Fidesz elnöke kiemelte: a privatizációnak megvolt Magyarországon a maga történeti szerepe, azonban történelmi küldetését befejezte. Véleménye szerint Magyarországon a közvagyon és a magánvagyon aránya azonos az európai átlaggal. Orbán Viktor álláspontja szerint a további privatizáció hívei a jövőt, a biztonságot akarják kiárusítani. A pártelnök arra kérte a kormány tagjait, hogy ők is támogassák a Fidesz népszavazási kezdeményezését.

Semmi alapja

A kormány nem tervez átfogó privatizációt - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn. Nincs a kormány és a parlament előtt "hű, de nagy privatizációs csomag", a kormány terveiben nincs átfogó magánosítási szándék - mondta a kormányfő a Magyar Televízió Parlamenti Napló című műsorában. "Nem ismerek egyetlen olyan szándékot, hogy valaki is privatizálni szeretné a közigazgatást, az egyetemeket. Amit itt az ellenzék állít, annak semmi alapja nincs" - közölte Gyurcsány Ferenc az ellenzék azon vádjára, miszerint a privatizáció nemcsak az egészségügyet, hanem a közigazgatást is érintheti. "Rosszindulatú, politikai előítéletekkel terhelt spekuláció zajlik, hangulatkeltés" - mondta a kormányfő.

A privatizációnak érdemben a végén van Magyarország, az egykori állami tulajdon túlnyomó része már magánkézben van. Ma nincs komoly állami vagyon, amelynek az értékesítését le kellene állítani - tette hozzá. "Énszerintem akár arra is ki lehet írni népszavazást, hogy holnaptól tilos levegőt venni, meg tilos lesz horkolni, meg tilos lesz utcára menni sétálni" - fűzte hozzá a Fidesz népszavazási kezdeményezésére reagálva.

Guyrcsány: a Fidesz alakuljon Fidesz-Magyar Munkáspárttá
Vita bontakozott a pártok között napirend előtt a parlamentben a privatizációval kapcsolatban. Elsőként Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök állt ki a privatizáció határozott folytatása mellett, mondván: az állam a legrosszabb gazda. A privaítizáció leállítására vonatkozó fideszes kezdeményezés kapcsán azt mondta: ismét létrejött az Orbán-Thürmer tengely.

Guyrcsány Ferenc miniszterelnök válaszában azt javasolta Orbán Viktornak, kérje vissza a Medgyessy Péternek korábban adott alkotmányt, mert úgy látszik, nem ismeri az alaptörvényt. A kormányfő arra buzdította az ellenzéket, hogy ne a magánosítás leállítását követeljék, hanem mondják ki: államosítani akarnak. Rámutatott: a Fidesz korábbi programjában a privatizáció céljaként a bevételek maximálását nevezték meg.

Gyurcsány szerint a fideszeseknek csak akkor van bajuk a tőkével és a magántulajdonnal, ha az nem az övék. A kormányfő végül azt javasolta az ellenzéki pártnak, hogy nevüket Fidesz-Magyar Polgári Szövetségből alakítsák át Fidesz-Magyar Munkáspárttá. Ezt követően Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke ismételte meg népszavazási kezdeményezésük bejelentését. Szavai szerint olyan területeket akarnak kiárusítani, amelyeknek tartósan állami tulajdonban kell lennie, mert mindenki biztonságát garantálják.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!