Natália
-3 °C
7 °C

Felfüggesztett börtönt kértek Princznek

2006.06.20. 12:50
Nem záratná börtönbe a 35 milliárd forintos sikkasztással vádolt Princz Gábort az ügyészség. A Postabankot csődbe vivő bankár tagadja bűnösségét.

Felfüggesztett szabadságvesztést kért a 35 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolt Princz Gábornak és társainak a vád képviselője a Postabank-per keddi tárgyalásán. Indoklásként azt hozta fel, hogy az ügy már tíz éve húzódik, és a gyanúsítottak mind büntetlen előéletűek.

A vád szerint a pénzintézet vezetői 1995 és 1997 között szándékosan megszegték törvényi kötelezettségeiket, hibás üzletpolitikát folytattak, sorozatosan megtévesztették a bank tulajdonosait és a bankfelügyeletet, nem képeztek céltartalékot, és jól prosperáló bank látszatát keltették.

A Postabank hitelkihelyezései során engedményeket tett tekintélyes és befolyásos ügyfeleinek, a bank vezére pedig kvázi támogatásként nyújtott hiteleket sportszövetségeknek, kulturális intézményeknek. Minderre nem derült volna fény, ha nincs a Postabank-pánik, amikor a bank rossz anyagi helyzetéről keringő hírek hatására a bank befektetői tömegesen vették ki pénzüket.

A bank működése már 1995-ben a veszteség irányába mutatott, drága rövidlejáratú hitelek és jövedelmet nem termelő befektetések jellemezték a bankot. 1996-ban mégis dinamikus üzletpolitikát fogalmazott meg a bank vezetése, így ténylegesen is veszteségessé vált. A bankfelügyelet vezetője 1996 végén levélben jelezte a hitelintézet vezetőinek, hogy óvatos banki működésre lenne szükség, komoly feszültségek vannak a bank működésében, szükséges az eszközök és források lejárati szerkezetének, a kamatpolitikának az átrendezése.

Az ügyészség szerint ekkoriban már nyilvánvalóvá vált, hogy a dinamikus növekedés miatt a bank tőkéje elveszhet. 1995. április és 1997. december között összesen mintegy 40 milliárdos vagyonvesztés következett be, amiből több mint 34 milliárdot okozott a menedzsment elhibázott üzletpolitikája.

Az 1997. februári bankpánik során a lakossági betétesek néhány nap alatt 70 milliárd forintot vontak ki. A bankfelügyelet azonban azt jelezte, hogy az alapvető problémákat nem a bankpánik okozta.

A bank konszolidációja a pánik után kétszázmilliárd forint körüli összeget emésztett fel.

Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója és hat egykori vezetőtársa az eljárás során tagadta bűnösségét. A büntetőper csütörtökön védőbeszédekkel folytatódik. A Fővárosi Bíróság elsőfokú határozatát várhatóan júliusban hirdeti ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.