Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

A Proware szerint Orbánék idején készült a Kulcsár-recept

2003.11.28. 17:55
Többek között a Kulcsár-ügyben használt módszerek - még a kormányváltás előtt kitalált receptjének - feltárása miatt akarják "megrendszabályozni" a Proware-t, állítja Tarjányi Péter, a cég ügyvezetője. A közelmúltban csődbe ment vállalkozás vezetője szerint vizsgálataikkal számos "megélhetési politikus lapjaiba beleláttak", és ez kényelmetlenné vált a "jelenlegi hatalom néhány tagjának". Tarjányi azt állítja, hogy a 2000 és 2002 között kiutalt MFB-s autópályapénzek fideszes felhasználási módszereiről behatóan érdeklődött például az MSZP pénztárnoka is.
A kormányváltás után számos nagy állami cég átvilágítójaként feltűnt Proware Kft. az elmúlt hónapokban csőd közeli állapotba került, miután az állam mintegy négyszázmillió forintos számlatartozását nem egyenlítette ki. A Tarjányi Péter vezette vállalkozás az átvilágítások lezárulása után állami informatikai üzletekbe kívánt bekapcsolódni: egy konzorcium tagjaként kidolgozták a Nemzeti Adatvagyon-védelmi Központ terveit is.

Tavaly a cég a nagyszabású projekt egyik beszállítójaként közbeszerzési pályázatot nyert, majd szerződést kötött a Miniszterelnöki Hivatallal. A cégvezető állítása szerint az adatvédelmi beruházást a terv kiszivárgása után váratlanul leállították, majd hónapokig tagadták létezését, és nem utalták át a Proware-nek az elvégzett munkákért járó összeget. A projekt azonban a múlt héten ismét felbukkant, amikor a Fidesz politikusai bejelentették, hogy az IHM egy, a korábbihoz hasonló, de titkosított beruházásról szóló javaslatot adott be a Parlament bizottságaihoz.

Beleláttak a lapokba

Tarjányi Péter
A Proware sajtótájékoztatóján Tarjányi azt állította, hogy az előző kormány idején milliárdos informatikai beruházásokat bonyolító In-Forrás Kht. átvilágításával indult üzletből politikai okok miatt hagyták ki az eredeti koncepciót kidolgozó céget. Az ügyvezető úgy vélekedett, hogy a kormányváltás után végzett átvilágításaik során számos "politikus lapjaiba beleláttak", ami sokak számára kényelmetlenné válhatott, ezért akarják a céget "megrendszabályozni". A volt rendőrtiszt a sajtó képviselői előtt két lehetséges indítékot említett.

Megtalálták a receptet

Tarjányi szerint a "megélhetési politikusok"-nak az Állami Autópálya-kezelő Rt. előző kormány idején folytatott gazdálkodásának átvilágítása volt a legfájóbb. A Proware ügyvezetője szerint az rt.-ről készült jelentésben megírták, hogy a 2000 és 2002 közötti időszakban több tíz esetben bukkantak többmilliárdos értékű költségvetési kiutalásokra, amelyek a felhasználásuk előtt akár egy évig is a régi menedzsment rendelkezésére álltak különböző befektetésekre.

Az átutalások minden esetben az MFB-től érkeztek. A Proware vezetője szerint egyébként az autópályacég körül nem a Fidesz és az MSZP embereit találták, hanem megfogalmazása szerint olyan politikusokat, akik a pártokat felhasználva próbáltak előnyöket szerezni. Tarjányi szerint a K&H Equities által bonyolított üzletek "előképéről" nem csak a jelentésben számoltak be: voltak olyanok, állítja Tarjányi, mint Puch László, az MSZP pénztárnoka, akik mélyebb információt kértek arról, milyen technikák működtek az Orbán-kormány idején.

Így is, és úgy is lehet

Tarjányi azt állítja, a beszélgetések során annak idején érzékeltette, hogy a módszereket "így is, és úgy is lehet használni". A Kulcsár-ügy kipattanása utáni napokban állítása szerint Tóth András, a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkár hívta beszélgetésre. Tarjányi azt állítja, elmagyarázta az üzletek lényegét, és azt is elmondta az államtitkárnak, hogyan találhat az ÁAK Rt.-nél bizonyítékokat. Állítása szerint a nemzetbiztonságiak másnap be is szerezték az általa említett iratokat.

Tóth mindent tudott és jelenetett is

Információink szerint a Nemzeti Autópálya Rt. és az ÁAK Rt. a brókerbotrány kirobbanása után rendelt el belső vizsgálatot. Akkor derült ki, hogy valóban voltak milliárdos befektetések a 2002-t megelőző években, de az állampapírok vásárlása minden esetben kitűnő üzletnek bizonyult.

Tóth András az este folyamán válaszolt az Index kérdésére: a Tarjányi által említett időpontban valóban beszéltek a brókerügy vagy azok előzményeiről, amelyben a Proware vezetője is elmondta a maga verzióját. Tóth véleménye szerint azonban Tarjányi állításai számára nem tartalmaztak új információt, de a beszélgetéseken elhangzottakat jelentette a nemzetbiztonság az ügyben az ügyben adatokat gyűjtő részlegének.

Baja baja a Proware-rel

Az átvilágító cég vezetője szerint az is visszaütött a Proware-re, hogy az In-Forrás Kht. vizsgálatánál talált adatokat nem akarta "megszellőztetni". Tarjányi azt állítja, hogy az átvilágításra megbízást adó Baja Ferenc és csapata folyamatosan követték a Proware munkáját, amely során egy bizonyos Kovács Kálmánra nézve terhelő adatok kerültek elő. Tarjányi szerint az államtitkár egy beszélgetésben kifejtette, jó lenne, ha a miniszterre vonatkozó információk "önálló életet kezdenének". Tarjányi azt állítja, hogy megtagadta a kérést, és később be is bizonyosodott, hogy az adatok nem az informatikai miniszterre vonatkoztak. A cégvezető elmondta azt is, hogy később érzékeltették vele, ha a kérést akkor teljesíti, nem így állnának a cége ügyei.

Visszautasítja és minden alapot nélkülözőnek nevezi Baja Ferenc államtitkár a ProWare Kft. ügyvezetőjének állításait az In-Forrás Kht.-nál folytatott adatmentési projektről. "A ProWare Kft. ügyvezetője, Tarjányi Péter újabb sajtótájékoztatón ismételte meg már többszörösen cáfolt állításait az In-Forrás Kht.-nál folytatott állítólagos adatmentési projektről" - fogalmaz Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára a közleményben. Mint írja, bár Tarjányi Péter legújabb sajtótájékoztatóján "már csak pilot-projektről beszél", állításai változatlanul minden alapot nélkülöznek, és azokat az eddigiekhez hasonlóan visszautasítja. "Újabb, személyeskedő, ugyancsak minden alapot nélkülöző kijelentéseit pedig nevetségesnek tartom, és a lehető leghatározottabban cáfolom" - közli Baja Ferenc.

Az IHM cáfolja a dokumentáció felhasználását
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) cáfolta, hogy a Nemzeti Adatvagyon Védelmi Központ (NAVK) létrehozása kapcsán felhasználta volna a ProWare Kft. korábbi koncepciójának dokumentációját. A tárca munkatársa az MTI-nek elmondta, nem a ProWare anyaga alapján készítették elő a NAVK megvalósítását, s nincs információjuk arról, mit tartalmaz a koncepció. Közölte: az IHM folyamatosan egyeztet az adatvédelmi biztossal annak érdekében, hogy a NAVK megvalósítása ne sértsen adatvédelmi jogokat. Mindez annak kapcsán vetődött fel, hogy az IHM a sérülékenyebb közigazgatási és társadalmi adatvagyon megóvása kapcsán bizonyos, mintegy 5,2 milliárd forint értékű beszerzésekre a közbeszerzési törvény alóli felmentést kért az államtitok védelme érdekében az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságától. Ennek kapcsán a hét elején a Fidesz sajtótájékoztatót tartott, s arra kérte az informatikai minisztert, hogy oldja fel a szóban forgó előterjesztés a titkos minősítését. Az IHM erre reagálva az MTI-vel korábban közölte: a közbeszerzési eljárástól a jogszabályban meghatározott, a titokvédelemhez szükséges mértékig történő eltérésnek az engedélyezését kérte.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!