Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A kormány kezdeményezi Szász menesztését?

2003.08.19. 08:26
A Népszabadság szerint már eldőlt: Szász Károlyt menesztik a pénzügyi felügyelet éléről. Medgyessy szerint elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket.
Megszületett a döntés arról, hogy a kormány kezdeményezi Szász Károly pénzügyi felügyeleti elnök menesztését az Országgyűlésnél. A Népszabadság információja szerint a kormány csak a parlament őszi ülésszakára vár, még az is elképzelhető, hogy a döntés mégsem a képviselőkön múlik majd. Hiszen még nem zárult le az a vizsgálat, amely azt hivatott megállapítani, megtett-e mindent a pénzügyi felügyelet, illetve annak vezetője azért, hogy a K&H-ban történt visszaéléseket megelőzze.

Elemzők szerint Szászra gondolt

Erre utalt az is, amit Medgyessy Péter kormányfő nyilatkozott hétfőn a Klubrádiónak. A miniszterelnök Bolgár György Megbeszéljük című műsorában azt mondta: elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket. A miniszterelnök konkrét intézményeket és személyeket nem nevezett meg ugyan, de leszögezte: egyfajta magatartási normát kíván megszabni. Elemzők szerint a miniszterelnök félreértelmezhetetlenül a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökére, Szász Károlyra gondolt. A napilap úgy tudja, a kormányon belül eldöntötték, hogy már az első parlamenti napon kezdeményezik Szász Károly menesztését.

Meg kell válni egy-két személytől

Sokatmondó volt az is, amit Medgyessy a Klubrádióban úgy fogalmazott meg, hogy "megvannak az eszközök, (...) lehet, hogy meg kell válni egy-két személytől, (...) lehetséges, hogy szabályokat kell megváltoztatni". Vagyis a kormány valószínűleg azt is mérlegeli, van-e más lehetősége Szász Károly elmozdítására. Erre utalhat az, hogy a K&H brókercégének ügyével kapcsolatban Medgyessy kijelentette: abban tetten érhető a bank és az auditor cég felelőssége, és "óriási felelőssége van a bankfelügyeletnek" is.

- A magyar adófizető polgárok azért fizetik a bankfelügyelet munkatársait, hogy ilyen ügyeket feltárjanak és megakadályozzanak - jelentette ki a kormányfő, aki úgy fogalmazott: nehezen tudja megmagyarázni, hogy a brókerügy egyik fő gyanúsítottja ellenzéki politikai személyiségektől kér védelmet. Kulcsár Attila ugyanis Áder Jánoshoz fordult védelemért.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!